Austrijski ministar spoljnih poslova i ministarka za Evropu u poseti Tirani, Beogradu i Prištini

Austrijski ministar spoljnih poslova i ministarka za Evropu u poseti Tirani, Beogradu i Prištini

Prva zvanična poseta od izbijanja pandemije koronavirusa u Austriji, tokom koje je austrijska diplomatija bila ograničena na telekonferencije, odvodi ministra spoljnih poslova Aleksandra Schallenberga i ministarku evropskih poslova Karolinu Edtstadler na Zapadni Balkan, gde će posetiti Srbiju, Albaniju i Kosovo.

„Potpuno pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana EU ostaje ključni faktor budućnosti i stabilnosti regiona, ali je i od velikog strateškog značaja za EU. Ovo putovanje je izraz naše solidarnosti. Destinacije se biraju pažljivo. Zapadni Balkan je u našem fokusu i glavni prioritet austrijske spoljne politike. Austrija je ovim zemljama slala medicinsku opremu tokom krize čime je već pomagala kroz mehanizam civilne zaštite“, izjavilo je dvoje ministra uoči posete.

Portparol Edtstadlerove, Eberhard Blumenthal, rekao je Tanjugu da će ministri tokom putovanja lično pružiti simboličnu pomoć zemljama regiona u obliku medicinske zaštite i higijenskih paketa.

„Bilo je važno da ministri prvi put putuju u ove tri zemlje i da još jednom dokažu da je Austrija pristalica regiona u njihovom evropskom toku. Oboje ministara dele mišljenje da je EU nepotpuna dok se ne uključe sve zemlje Zapadnog Balkana “, objasnio je Blumenthal.

Takođe je naglasio da je ministarka Edtstadler nedavno održala telekonferenciju sa svojim kolegama sa Balkana i da sada želi da nastavi ove razgovore.

„Telekonferencija ne može zameniti lični kontakt. Ministri će još jednom pokazati solidarnost sa zemljama Zapadnog Balkana“, rekao je Blumenthal i dodao da će ministri u jednom danu posetiti Tiranu, Beograd i Prištinu.

Ministri će se sastati sa kolegama u Beogradu, a razgovaraće i o bilateralnim odnosima sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem i ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Edtstadler i Schallenberg reći će svojim kolegama, Dačiću i Joksimović u Srbiji, Gentu Čakaju u Albaniji te Glauku Konjufci i Blerimu Reku u Prištini da se još uvek mogu osloniti na podršku Austrije za njihov evropski kurs.

Dvoje ministara smatraju da je „Evropa nepotpuna dok zemlje Zapadnog Balkana ne postanu članice EU“.

Podsećanja radi, Austrija je uvek podržavala evropski put zemalja Zapadnog Balkana, a tokom koronavirusa, njena posvećenost nagrađena je, kako ističe Beč, istorijskom odlukom da započne pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Bugarskom.

Ovo je, dodali su, bio značajan uspeh za ove dve države, ali i za region i EU.

„Solidarnost Austrije sa zemljama Zapadnog Balkana nije prekinuta ni za vreme krize. Najveća moguća stabilnost i bezbednost u susednim zemljama jugoistočne Evrope je u našem interesu“, rekao je Schallenberg.

Naglasio je da s novom pomoći Austrija želi dati značajan doprinos zdravstvenom sistemu Zapadnog Balkana.

Edtstadler naglašava da je Austrija istorijski, ekonomski i iznad svega humano usko povezana sa zemljama Zapadnog Balkana.

“Naša je odgovornost da ohrabrimo proces integracije i da ovom regionu ponudimo verodostojnu evropsku perspektivu”, rekao je Edtstadler./ibna