Bakota: Hrvatska ne koči put Srbije prema EU

Bakota: Hrvatska ne koči put Srbije prema EU

Hrvatska ne koči na putu Srbije ka Evropskoj uniji, izjavio je odlazeći hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Bakota.

I dalje smo čvrsto opredeljeni i parlament je odlučio prije nekoliko godina da se bilateralna pitanja između zemalja ne mešaju u pregovarački proces. Ako pogledate poglavlja koje je otvorila Srbija, videćete da Hrvatska ni na koji način ne opstruiše Srbiju“, rekao je Bakota za Novi magazin.

Hrvatski diplomata dodao je da još uvek postoji mnogo nerešenih pitanja između dve zemlje, čiji su odnosi često od vitalnog značaja za region, i da je Hrvatska u potpunosti fokusirana na njihovo rešavanje.

„Pored toga, oni se smatraju preduslovima u skladu sa strategijom proširenja EU. Preduzimanje određenih koraka ka nečemu što nije rešeno više od dve decenije moglo bi u stvari poboljšati ljudske odnose, ekonomsku i kulturnu saradnju, ali bi takođe moglo pomoći Srbiji na njenom evropskom putu,” rekao je Bakota.

„Bez obzira na nacionalnost ili državljanstvo, obaveza Srbije i Hrvatske je da zajednički reše pitanje nestalih osoba. To je važno zbog porodica koje više od 25 godina traže svoje najmilije“, napomenuo je hrvatski diplomata.

Što se tiče hrvatskog predsedavanja EU-om, koje će početi 1. januara 2020. godine, Bakota je prokomentarisao da će Srbija i ostale zemlje Zapadnog Balkana biti u središtu hrvatskog predsedavanja, dodajući da Hrvatska očekuje da Srbija provede reforme i ispuni sve svoje obaveze oko pregovaračkog procesa.

“Tokom hrvatskog predsedavanja, prioriteti EU biće Brexit i višegodišnji finansijski okvir, ali mi ćemo pokušati da politika proširenja ostane na visokom nivou,” rekao je Gordan Bakota.

“Nadam se da će Severna Makedonija i Albanija konačno dobiti datum da započnu pregovore sa EU već u martu sledeće godine”, primetio je Bakota, ponavljajući stav Hrvatske da je odluka o odlaganju datuma bila pogrešna.

Na kraju, pozivajući se na novu metodologiju proširenja koju je zatražila Francuska, podvukao je da će o tom pitanju biti dosta diskusija. „Samit će biti dobra prilika za dalju procenu situacije. Veoma je važno da se pravila igre ne menjaju usred procesa koji traje. Zemlje zapadnog Balkana moraju imati jasnu perspektivu na svom putu ka EU,” zaključio je odlazeći hrvatski ambasador u Srbiji. / ibna