“Balkan neće naći mir dok Srbija ne prizna zločine”

“Balkan neće naći mir dok Srbija ne prizna zločine”

Izgleda da je konflikt između Kosova i Srbije trenutno jedini nerešeni spor u regionu. Proces dijaloga koji je pokrenut 2011. godine s ciljem normalizacije odnosa između dveju zemalja, tek treba dati neophodne rezultate.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj kaže da Balkan neće naći mir dok Srbija ne prizna zločine koje je počinila 1990-ih.

U znak sećanja na tzv. Masakr u Velikoj Kruši, gde je ubijeno 243 muškarca, Haradinaj je rekao da srpski lideri i dalje poriču realnost ratnih zločina.

“Odluka koju je NATO doneo 1999. godine kako bi se okončala tragedija koja se dešavala na Kosovu bila je ispravna. Čujem mnoge srpske političare koji poriču zločine i patnje koje su nam nanete. Bilo je na desetine mesta gde su ubijeni nevini civili”, izjavio je Haradinaj.

Premijer je rekao da je “nezamislivo kako Srbija nešto traži u zamenu za priznavanje nezavisnosti Kosova”.

“Kako mogu da poriču masakr u Kruši? Kako planiraju doneti mir na Balkanu? Dogovorili smo se za dijalog uprkos velikom broju ljudi koji su nestali tokom rata. Kako je moguće da oni traže da Kosovo ispuni neke uslove pre nego što se omogući nastavak dijaloga”, rekao je Haradinaj.

Srbija je tražila da se, pre nastavka dijaloga, ukinu carinske barijere uvezene u Srbiju. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će za dve zemlje biti teško da se pozabave svim pitanjima. Međutim, prema njegovim rečima, dijalog se ne može nastaviti ako se tarife ne ukinu.

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je na konferenciji za novinare u utorak da je dijalog između Kosova i Srbije veoma složen proces i da će dve države nigde neće stići optužujući jedna drugu.

“Mislim da dve strane nigde neće stići ako se budu međusobno okrivljivale. Umesto toga, moraće nastaviti razgovore“, rekao je Scott na konferenciji za novinare.

/ ibna /