Balkan: Samit EU-Zapadni Balkan biće održan 6. maja putem videokonferencije

Balkan: Samit EU-Zapadni Balkan biće održan 6. maja putem videokonferencije

Prvobitno predviđen da se dogodi u Zagrebu, samit EU-Zapadni Balkan u Zagrebu biće održan 6. maja 2020. godine putem video konferencije zbog pandemije COVID-19.

Koji su ciljevi samita?

EU je najvažniji partner regiona Zapadnog Balkana i video konferencija će podvući značaj jedinstvenih odnosa između EU i Zapadnog Balkana.

U borbi protiv COVID-19, Evropska unija i Zapadni Balkan su ujedinjeni. Samit će pružiti priliku da se istakne međusobna solidarnost i saradnja u ovim kriznim vremenima. Partneri u regionu su doprineli da pomognu zemljama članicama EU, dok je Evropska unija mobilisala preko 3,3 milijarde evra za pomoć Zapadnom Balkanu u rešavanju krize sa koronavirusom.

Lideri će takođe potvrditi evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i posvećenost partnera Zapadnog Balkana da poštuju evropske vrednosti i principe.

Tokom prvog neformalnog susreta sa partnerima sa Zapadnog Balkana u Briselu 16. februara 2020., predsednik Mišel je naglasio posvećenost EU u regionu.

Lideri će razmeniti mišljenja o novoj fazi bliske saradnje kako bi se izborili sa značajnim socio-ekonomskim uticajem krize COVID-19, važnosti regionalne saradnje, kao i o tome kako najbolje da upravljaju bezbednosnim izazovima.

Ko će prisustvovati samitu?

Samit EU-Zapadni Balkan okupiće šefove država ili vlada iz država članica EU i lidere šest partnera zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Republike Severna Makedonija i Kosova.

Predsednikom Evropskog veća Charles Michel će predsedavati sastankom i predstavljaće EU zajedno sa predsednicom Evropske komisije Ursulom von der Leien.

Andrej Plenković, premijer Hrvatske, koji trenutno predsedava Većem, Josep Borrell, visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, David Sassoli, predsednik Evropskog parlamenta, predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj, Svetska banka, Evropska investiciona banka i Savet za regionalnu saradnju će takođe učestvovati na sastanku.

Nakon samita uslediće konferencija za novinare na kojoj će učestvovati predsednici Michel, von der Leien i hrvatski premijer Plenković.

Prethodni samit EU-zapadni Balkan održan je 17. maja 2018. godine u Sofiji u Bugarskoj. Okupio je šefove država ili vlada iz država članica EU i lidere šest partnera Zapadnog Balkana. Lideri EU složili su se u Sofijskoj deklaraciji sa kojom su se partneri sa Zapadnog Balkana uskladili. Oni su takođe usvojili “”Prioritetni program Sofija”, kao dodatak deklaraciji i istakli nove mere za unapređenu saradnju sa regionom./ibna