Balkan: Samit EU-Zapadni Balkan će zbog Kosova biti održan bez nacionalnih simbola

Balkan: Samit EU-Zapadni Balkan će zbog Kosova biti održan bez nacionalnih simbola

Samit između EU i Zapadnog Balkana, kojem će u sredu prisustvovati više od 30 evropskih lidera, zbog pandemije COVID-19 biće održan putem telekonferencije.

Samitu, kojim će predsedavati hrvatski premijer Andrej Plenković, čija zemlja predsedava rotirajućim predsedništvom EU, prisustvovaće 27 lidera Evropske unije, visoki zvaničnici EU i međunarodnih organizacija, kao i predsednici ili premijeri Bosne i Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Što se tiče učešća Kosova, kako ne bi izazvali polemiku jer ga nije priznalo pet evropskih zemalja, odlučeno je da lideri sede pred neutralnim panelom bez simbola država i njihovih imena.

Prema izveštajima, ova formacija dogovorena je na osnovu izričitog zahteva Španije „koja ne želi da prisustvuje sastancima na kojima je Kosovo predstavljeno kao nezavisna država“.

Iz istog se razloga u završnoj izjavi koristi izraz „partneri na Zapadnom Balkanu“ da bi se izbegla reč „države“. Pored Španije, Rumunija, Grčka, Kipar i Slovačka u EU ne priznaju nezavisnost Kosova. Republiku Kosovo na Samitu će predstavljati predsednik Hashim Thaci. / ibna