Balkan: Varhelyi će održati video konferenciju sa ministrima spoljnih i evropskih poslova 30. aprila

Balkan: Varhelyi će održati video konferenciju sa ministrima spoljnih i evropskih poslova 30. aprila

Poverenik EU za proširenje Oliver Varhelyi i ministri spoljnih i evropskih poslova zemalja Zapadnog Balkana održat će u četvrtak (30. aprila) video konferenciju, prenosi novinska agencija Tanjug iz Brisela.

Ova konferencija smatra se pripremnom za predstojeći samit lidera EU i Zapadnog Balkana, zakazanog za 6. maj.

Očekuje se da će Varhelyi ministrima partnera sa Zapadnog Balkana predstaviti stavove i doprinose Evropske komisije na Samitu.

Diplomatski izvori EU navode da će Komisija na konferenciji EU ponovo potvrditi evropsku perspektivu regiona i lidera Zapadnog Balkana.

Očekuje se da će poverenik predstaviti podršku EU kako bi pomogao zemljama Zapadnog Balkana da odgovore na krizu COVID-19, ali i da će naglasiti da će, s obzirom na aktuelnu krizu, Unija nastaviti da distribuira značajna sredstva u regionu.

Poverenik Varhelyi takođe će upoznati ministre sa Zapadnog Balkana o radu Evropske komisije na paketu ekonomskih investicija čiji je cilj razvoj Zapadnog Balkana i njihov pristup EU.

Iako je prvobitno planirano da investicioni paket bude predstavljen u maju na sastanku između čelnika EU i Zapadnog Balkana, očekuje se da će paket biti odložen do jeseni i da će se podrška Evropske unije regionu sada usredsrediti na rešavanje problema sa COVID-19 krizom. / ibna