NaslovnicaAlo.rs"BALKANSKI LAVOVI" NA ČELU MREŽE Italijanske službe objavije jezive podatke, oko Srbije...

“BALKANSKI LAVOVI” NA ČELU MREŽE Italijanske službe objavije jezive podatke, oko Srbije otkriveno 20 džihad ćelija

Objavljeno:

Prema pisanju italijanskog lista “Il Tempo”, ove ćelije postoje već oko dve godine, ali je u poslednje vreme, a naročito od početka rata u Izraelu, primećena njihova nešto veća aktivnost. Te ćelije čini oko 500 povratnika iz ISIS, sa ratišta u Siriji i Iraku, ali se stalno regrutuju novi, čak i među migrantima koji prolaze balkanskom rutom ka Zapadnoj Evropi.

– U vreme otkrić́a ovih ćelija bilo je preko 1.000 boraca koji su tokom rata u Siriji napustili područje Balkana da bi se pridružili redovima Islamske države. Problem je što se vratilo nešto manje od polovine njih. Sada su oni mogući vektori rizika za evropsku i nacionalnu bezbednost, posebno imajući u vidu stečeno vojno iskustvo i ponekad jake veze uspostavljene sa dijasporom u Evropi – prenose italijanski mediji saznanja obaveštajnih službi svoje zemlje.

Oni dalje upozoravaju i na “glavu” ove organizacije.

– Među njima se ističu takozvani “Balkanski lavovi”, mreža koja ima zadatak da ojača “periferne zglobove” pokreta i pokrene nove terorističke akcije u Evropi.

“Salafističko i vehabističko poreklo”

Tih 20 džihadističkih ćelija aktivnih na Balkanu su, uglavnom, grupe salafističkog i vehabističkog porekla i centrale su im na Kosovu i Metohiji, Albaniji i Bosni. Ali ne samo tamo. S druge strane, prema italijanskim obaveštajnim službama koje su podigle uzbunu, “glavne karakteristike ovog fenomena određuju transnacionalne i međuetničke mreže, često sa evropskim vezama”. Stoga je rizik da ovi ljudi mogu da prodru u Evropu veliki.

Naime, samo prošle godine balkanske puteve je prešlo skoro 150 hiljada migranata. Od januara do avgusta ove godine stiglo je 52 hiljade novih. Prolaze utabanim kopnenim putevima i preko grupa za trgovinu ljudima, lako stupaju u kontakt sa ekstremistima. Njihove etničke pripadnosti su različite: od Pakistanaca do Nepala, ali ima tu i dugih nacionalnosti, posebno iz Severne Afrike.

– Takva heterogenost odgovara podjednako raznolikoj kriminalnoj stvarnosti – upozoravaju obaveštajci i napominju da su države regiona već alarmirane ovim podacima.

“Sukob krsta i meseca”

Marko Nicović, član svetske asocijacije šefova policije, upozorava da je danas lako aktivirati nekoga za teroristički napad.

– Lako je naći žrtve među muslimanima jer žive u siromaštvu i krive Zapad za takav život. U poslednjih sedam godina stiglo je tri miliona muslimana od toga 200.000 njih čine uspavane ćelije ISIS-a. Njihov ekstremizam se sada sve više pojačava nakon rata u Izraelu i stradanja palestinskih civila – kaže Nicović.

Kako kaže, ni naš region ne može biti miran u narednom periodu.

– Postoji jedna ćelija Alkaide koja je i dalje aktivna u Albaniji. Takođe, muslimanskih ekstremista ima i na Kosovu, Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, BiH i Sandžaku. Problem je što je veoma teško braniti se od terorizma. Nažalost, svako može da kupi nož i ubije tri čoveka. Radi se o sudaru civilizacija meseca i krsta – zaključuje Nicović.

Biće još terorističkih napada širom sveta?

Očekuje da će biti još terorističkih napada širom sveta.

– I sam direktor FBI Kristofer Vrej je to rekao prošlog petka na sastanku svetske asocijacije šefova policije u San Dijegu. Tada je upozorio da očekuje više terorističkih napada muslimana na tlu Amerike – navodi Nicović.

Kako kaže, pored velikog broja migranata, u Evropi se rodila “treća generacija muslimana”.

– Bez obzira na to, oni se i dalje nisu adaptirali na život u Evropi. Žive izolovani u siromaštvu kao u enklavama pogotovo u Belgiji i Francuskoj. Sličan problem ima sada i Nemačka u koju je ušlo 1,2 miliona muslimana iz severne Afrike, Pakistana, Sirije… Svi oni zapadne zemlje vide kao neprijatelje odgovorne za to što žive u siromaštvu. Zbog toga im je lako da se žrtvuju, kako kažu, za Alaha – objašnjava Nicović.

 

@alo_portal 😂😂😂 #alo #alonovine #alodnevnenovine #fyp #foryou #fypシ #foryoupage #funny #viral ♬ original sound – Alo_portal

 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave

POGLEDAJTE KAKO JE GRADIŠKI PUMPADŽIJA SPREČIO RAZBOJNIŠTVO! “Odmah sam ga prepoznao!” Dosetio se kako da savlada lopova! (VIDEO)

U gradiškom selu Laminci, sinoć je sprečen pokušaj razbojništva. Naime, maskirani razbojnik inicijala A.J. je...

DOJAVA O BOMBI U ZGRADI SUDA U SREMSKOJ MITROVICI: Suđenja prekinuta, zgrada evakuisana, MUP na terenu

Sudska zgrada u Sremskoj Mitrovici je danas evakuisana zbog anonimne dojave da je u...

LJUBAVNICA DEJVIDA BEKAMA NA TELEVIZIJI: Smeta mi način na koji o tome priča, stalno “JADAN JA” i ispada da je on ŽRTVA

Od premijere Netflix-ovog dokumentarca 'Beckham' i priče o aferi koja je ponovo okupirala naslovnice...