Balla: Treba podsticati albanske investicije u Severnu Makedoniju

Balla: Treba podsticati albanske investicije u Severnu Makedoniju

Predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Xhaferi primio je predsedavajućeg parlamentarne grupe Socijalističke partije Albanije Taulanta Balla, sa delegacijom  poslanika, gradonačelnika i albanskih biznismena.

Balla i Xhaferi razgovarali su o pitanjima od zajedničkog interesa za dve zemlje, a njihov napredak ka EU nesumnjivo je istaknut kao glavno pitanje, uz dalju bilateralnu saradnju, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu.

Balla je rekao da je „naš cilj da albanske kompanije ulažu u Severnu Makedoniju. Postoji samo nekoliko albanskih investicija u Severnoj Makedoniji. Verujem da bi sve naše formalne kontakte trebalo kombinovati sa širenjem ekonomske saradnje“, rekao je on.

Naglasio je da su „odnosi između dva parlamenta vrlo dobri i da ih treba ojačati“.

„Odnosi sa vladom su takođe solidni. Premijeri Rama i Zaev odlično sarađuju, kako u bilateralnim, tako i u regionalnim odnosima, takođe u okviru zajedničkog procesa integracije“, rekao je Balla.

„Nadamo se“, nastavio je, „da se godina završava važnim trenutkom kao što su međuvladine konferencije sa EU, koje će signalizirati početak pregovora o pridruživanju“.

Predsednik parlamenta Severne Makedonije Talat Xhaferi izrazio je interesovanje za albanske kompanije i njihove mogućnosti da investiraju i u Severnu Makedoniju, izražavajući istovremeno želju da lično poseti velike albanske kompanije zajedno sa parlamentarnom delegacijom.

Tokom posete Severnoj Makedoniji, Ballu će primiti premijer Zoran Zaev i predsednik Stevo Pendarovski. / ibna