Banka Grčke predviđa pad BDP za četiri procenta u ovoj godini

Banka Grčke predviđa pad BDP za četiri procenta u ovoj godini

Prema predviđanjima Banke Grčke (BoG) bruto domaći proizvod (BDP) zemlje će se ove godine smanjiti za četiri procenta, zbog uticaja pandemije koronavirusa na ekonomiju.

Guverner Yannis Stournaras rekao je u utorak da je to glavni scenario centralne banke, dodajući da bi u najgorem slučaju proizvodnja pala za čak 8%. Kazao je da procena Međunarodnog monetarnog fonda od 10% pada BDP-a u 2020. godini “preterano pesimistična”, na osnovu trenutnih podataka, i izrazio nadu da će se takve tmurne procene pokazati pogrešnim.

BoG svoju primarnu pretpostavku temelji na proceni da će obustava rada u Grčkoj trajati 1,5 meseci, istovremeno uzimajući u obzir efikasnost kojom su vlasti u zemlji uspele da obuzdaju širenje COVID-19.

Ipak, očekuje se da će različiti privredni sektori imati velike probleme. Turizam, kao sektori i usluge oko njega trpeće jak uticaj pandemije; ovi sektori godišnje čine oko 10 procenata grčkog BDP-a.

Komentarišući sposobnost bankarskog sistema da se nosi sa zdravstvenom krizom koja se prelila i u ekonomiju, Stournaras je priznao da se očekuje da će nekvalitetni krediti (NPL) rasti, bez daljnjih detalja.

Dodao je da bi banke trebalo da budu transparentne u vezi sa uticajem koronavirusa na njihove bilanse po završetku krize, jer bi to pomoglo da budu privlačniji za investitore koji će želeti da procene rizik na najjasniji mogući način.

Zajmodavce je pozvao da precizno procene profile klijenata, kako bi izbegli da nakon koronavirusa upadnu u dugoročni problem. Međutim, on je takođe pozvao na oprez na evropskom nivou, ističući da bi uspostavljanje “loše banke” – na nacionalnom ili nivou EU – trebalo da bude na stolu, ako tržište ostane nefunkcionalno u drugoj polovini godine.

Na kraju, glavni grčki bankar je pohvalio napore Evropske centralne banke da se izbori sa ekonomskim uticajem pandemije na evrozonu, ističući da je odmah intervenisala kako bi pružila niz alata za rešavanje krize likvidnosti./ibna