Barbaros ušao u EEZ Kipra

Barbaros ušao u EEZ Kipra

Brod kiparskih Turaka Barbaros ušao je u Kiparsku ekskluzivnu ekonomsku zonu u četvrtak popodne, krećući se u oblasti u kojoj Nikozija već provodi istraživanje ugljikovodika.

Prema izveštajima kiparskih medija, kurs broda Barbaros nadziru kiparske vlasti.

Kipar očekuje intervenciju Saveta bezbednosti UN-a, za koju se očekuje da će izdati strogo upozorenje Turskoj.

Prema onome što je poznato, turski brod je ušao u pomorsko područje južno od Limasola, na području unutar parcela kiparske EEZ, gde se istraživanja već provode u ime Nikozije.

U prethodnim mesecima, Barbaros je proveo seizmografska istraživanja južno od Larnake.

Sa Navtexom, Turska je najavila seizmografska istraživanja u regionu sa  brodom BARBAROS HAIREDDIN PASA i pratećim brodovima M / V TANUKS-1 i R / V APOLLO MOON, za period od 1. maja do 31. jula 2019. godine.

Kiparska vlada, odgovarajući turskom Navtex-u, istakla je da je takav potez nezakonit, na šta je Ankdara odgovorila povišenim tonovima.

UN kažnjava Tursku

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija naglasio je na jučerašnjem sastanku hitnu potrebu da se izbegne bilo kakva akcija koja bi naštetila naporima za rešavanje kiparskog pitanja.

Ova izjava se vidi kao odgovor na turske akcije unutar kiparske EEZ, a posebno na kretanje Barbarosa.

Tokom zatvorene sednice, zamenik generalnog sekretara UN-a za politička pitanja, Miroslav Iencha, izvestio je članove SB Ujedinjenih nacija o nedavnom Izveštaju generalnog sekretara o napretku.

Predsedavajući Saveta bezbednosti je primetio da su članovi pozdravili izveštaj generalnog sekretara, ali i njegovu odluku da zamoli svog specijalnog savetnika, Jane Holl Lute, da nastavi konsultacije o tom pitanju sa svim stranama.

Članovi su “naglasili hitnu potrebu za rešenjem, koje bi uzelo u obzir ekonomske interese i bezbednost svih Kiprana i regiona”.

Istovremeno, Savet bezbednosti apelovao je na sve strane da se “dogovore o referentnim uslovima kao osnovi za smislene pregovore orijentisane na traženje rešenja, imajući u vidu prirodne mogućnosti koje pruža trenutni izborni ciklus” ./ ibna