Basha: Prelazna vlada je neophodna za slobodne izbore

Basha: Prelazna vlada je neophodna za slobodne izbore

Predsednik Demokratske stranke Albanije, Lulzim Basha, sastao sa se regionalnim direktorom američkog Demokratskog instituta (NDI), Robertom Benjaminom.

U objavi na Facebook-u, Basha je rekao da je razgovarano o političkoj situaciji u državi, rešenjima koji vode do slobodnih i poštenih izbora, dodajući da dok se Albanija kreće svojim evropskim putem pre izbora, neophodno je formirati prelaznu vladu kako bi se obezbedili slobodni i pošteni izbori.

Ovo bi trebalo otvoriti put odvajanju politike od kriminala, što je neophodno za slobodno glasanje, dodao je Basha.

Takođe je izrazio zabrinutost zbog kašnjenja opozicije u uspostavljanju i početku rada Tužilaštva za borbu protiv korupcije (SPAK) i Nacionalnog istražnog biroa (BKH), za koje kaže da će istražiti kriminal i korupciju na visokom nivou.

„Uz dragocenu pomoć Sjedinjenih Država, moći ćemo da transformišemo Albaniju u funkcionalnu demokratiju a njeno rastuće i prosperitetno bogatstvo u korist za svaku albansku porodicu. Predstavnici Demokratskog instituta dele zabrinutost SAD zbog političke krize u zemlji i potvrdili spremnost da doprinesu njenom rešavanju i jačanju demokratije,” rekao je Basha./ibna