Basha: “Rešenje su slobodni i fer izbori”

Basha: “Rešenje su slobodni i fer izbori”

Lider albanske Demokratske stranke Lulzim Basha, odgovarajući na pitanja građana na društvenim mrežama, rekao je da će se demonstracije nastaviti i da će u njima učestvovati svi od rudara do radnika u naftnoj industriji te od studenata do malih i srednjih preduzetnika.

Upitan o prevremenim izborima, Basha je rekao da je “jedini način da se reši ozbiljna politička, društveno-ekonomska i institucionalna kriza u zemlji prevremenim parlamentarnim i lokalnim izborima na kojima građani mogu slobodno birati vladu”.

„Podelio sam ovaj stav sa mnogim međunarodnim partnerima sa kojima sam se susretao u poslednje vreme, a koji sada znaju da je ovoj zemlji potrebno hitno rešenje i da kriza kroz koju zemlja prolazi mora da bude završena što pre. Ne očekujem, i ne treba da očekujem, da će naši partneri ponuditi rešenje. Oni su bili i uvek će biti tu, kao dobri prijatelji Albanije, da nam pomognu. Ali Albanija ima sve mogućnosti koje proizilaze iz dugotrajne tranzicije, spajanjem većine poštenih Albanaca koji su odlučili zaraditi za život u svojoj zemlji, nudeći jednom za sva vremena rešenja za probleme koji su izazvali krize “, rekao je Basha.

“Protesti nisu cilj sami po sebi, ali oni su jedan od mnogih alata koji koristimo za postizanje cilja svrgavanja Vlade”, odgovara Basha i dodaje da su “slobodni i pošteni izbori rešenje, i vrlo brzo ćemo ih imati” .

Lider Demokratske stranke takođe je odgovarao na pitanje građana o ukidanju poreza na gorivo.

„Odmah ću ukinuti Ramin porez na gorivo. Jedan litar goriva verovatno će koštati 300 leka ili manje. Cena ovde je mnogo viša od najviše cene goriva u Evropi“, rekao je on.

Još jedno obećanje lidera Demokratske stranke Bashe je da nekretnine vrati vlasnicima.

„Ustavna obaveza je da imovinu vratimo zakonitim vlasnicima i hoćemo. U slučajevima kada to nije moguće, tada ćemo preći na finansijsku nadoknadu prema nabavnoj vrednosti“, kaže on.

Preduzetništvo je u interesu građana, a opozicioni lider Basha obećao je da će “bilo koji posao sa prometom do 140.000 USD godišnje biti oslobođen PDV-a. Dok će socijalni slojevi sa niskim platama koji primaju finansijsku pomoć imati prvih 200 kilograma proizvoda iz oblasti energetike koristiti besplatno. Za poljoprivrednike će godišnje biti dodeljeno 100 miliona evra kao pomoć, kao i 50 miliona evra za finansiranje poljoprivredne infrastrukture“, zaključuje Baša./ibna