NaslovnicaAlo.rsBEBA UMRLA OD VELIKOG KAŠLJA Tuga u Mostaru, OBOLELIH IMA I U...

BEBA UMRLA OD VELIKOG KAŠLJA Tuga u Mostaru, OBOLELIH IMA I U SRBIJI

Objavljeno:

Dvoipomesečna beba kod koje je potvrđeno prisustvo bakterije koja izaziva veliki kašalj, preminula je u petak u Mostaru. Iako za ovu bolest postoji vakcina, beba nije bila vakcinisana, a prema rečima nadležnih, imala je i druge zdravstvene probleme.

– I pored svih mera koje su kolege s klinike za pedijatriju preduzele, dete je nažalost preminulo. Mogu reći da je dete imalo i neke druge zdravstvene probleme, i mogu vam reći da dete nije bilo vakcinisano, da li zbog tih bolesti ili ne, ali to je period kad se prva doza za hripavac daje u drugome mesecu – rekao je Eniz Čolaković, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK.

Veliki kašalj kosi mališane i u Hrvatskoj

Prema pisanju “Politike” u Hrvatskoj je registrovano 114 slučajeva velikog kašlja.

Epi­de­mi­o­log Hr­vat­skog za­vo­da za jav­no zdra­vlje Go­ran­ka Pe­tro­vić iz­ja­vi­la je da je Hrvatskoj zva­nič­no po­tvr­đe­no 114 slu­ča­je­va ve­li­kog ka­šlja, da je pet­na­e­stak sum­nji­vih, a naj­vi­še ih je, ka­že, iz Split­sko-dal­ma­tin­ske žu­pa­ni­je, oko se­dam­de­set, dok je u Za­gre­bu 17, prenosi “Politika”.

U Srbiji registrovano 78 slučajeva, u Beogradu najviše

Dok mediji u Hrvatskoj upozoravaju na moguću epidemiju, u Srbiji je do oktobra ove godine registrovano čak 78 slučajeva. Podaci Instituta za javno zdravlje Srbije pokazuju da je većina obolelih od velikog kašlja bila mlađa od 20 godina. Najviše slučajeva je prijavljeno u Beogradu (24) i u Sremskom okrugu (23).

Posle dece do 12 meseci, najviše obolelih otkriveno je kod dece uzrasta od 10 do 14 godina (21 oboleli). Među obolelima je bilo i 12 starijih od 20 godina.

Infektološkinja prof. dr Eleonora Gvozdenović ističe za “Blic” TV da je bolest naporna i dugotrajna, ali da ne dovodi do većih komplikacija.

– U toku velikog kašlja u perifernoj krvnoj slici dolazi do veće pojave belih krvnih zrnaca, po tome je karakterističan. Njega ne prati povišena temperatura iako je povišen broj belih krvnih zrnaca i njega izaziva borbatela. To je jedna bakterija, međutim ta bakterija je rezistentna na sve ove antibiotike koji su poznati – kaže prof. dr Eleonora Gvozdenović.

Međutim, veliki kašalj, nije bezopasan za novorođenčad i malu decu, pa najvažniju ulogu ima vakcina.

Pedijatar i načelnica Doma zdravlja Palilula dr Olivera Todorović ističe da su kod nas prisutni sporadični slučajevi pravog velikog kašlja, jer je stanovništvo uglavnom vakcinisano.

– Naša deca primaju vakcine, svi koji su redovno vakcinisani neće oboleti od velikog kašlja. I zato pozivamo roditelje da dovode decu na redovne vakcine – isitiče dr Todorović.

Navodi i da vakcina pentaxim, koja se daje protiv velikog kašlja, spada u redovne vakcine i da je godinama na tržištu.

– Nema bojazni da je dete primi, prima se u redovne tri doze do godinu dana. Zatim ide revakcina u prvoj godini i kasnije idu revakcine po kalendaru vakcinacije. Samo molimo roditelje da ispoštuju kalendar vakcinacije i svog pedijatra i medicinsku struku pre svega – kaže dr Todorović.

I odrasli oboljevaju od velikog kašlja

Dejstvo vakcine vremenom slabi, pa se veliki kašalj može javiti i kod odraslih usled oslabljenog imuniteta.

Dr Eleonora Gvozdenović napominje da je najveći broj ljudi u Srbiji primio vakcinu, pa je pojava ove bolesti i kod odraslih veoma retka.

– U odraslom dobu on izgleda blaže nego što bi izgledao u tom dečijem uzrastu. Dijagnoza može da se postavi laboratorijskim metodama, ne može da se postavi samo na osnovu kliničke slike – kaže dr Gvozdenović.

Imitacija velikog kašlja

Ono što može zbuniti roditelje jeste takozvana imitacija velikog kašlja, a javlja se kao posledica virusnih i bakterijskih infekcija. Takav kašalj može trajati i po 3 ili 4 nedelje, pa je važno adekvatno reagovati.

Simptomi velikog kašlja

Veliki kašalj je zarazna bolest izazvana bakterijom bordatelom pertusis koja napada disajne puteve, a pored toga što se lako prenosi kapljičnim putem, dodatnu otežavajuću okolnost predstavlja teško uspostavljanje dijagnoze. Prvi simptomi javljaju se tek 7 do 10 dana posle infekcije.

Curenje iz nosa i kašalj koji se razvija u napade praćene zacenjivanjem, koje može dovesti i do nedostatka vazduha kod beba, neki su od simptoma.

Na udaru velikog kašlja najčešće su mališani koji nisu stigli da prime sve neophodne doze vakcine. Takođe i tinejdžeri i odrasli kod kojih je imunitet oslabio mogu oboleti od velikog kašlja.

Prema informacijama iz Instituta za javno zdravlje, nije vakcinisano planiranih 95 odsto dece, a najmanje njih vakcinisano je u Beogradu – oko 85 procenata.

BONUS VIDEO

@alo_portal JERUSALIM – sveti grad! Jedan je od najstarijih gradova na svetu! Danas je Jerusalim grad tuge. Ali ostaje grad nade i sveti grad… #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ #fyp #foryou #viral #jerusalim #jerusalem #izrael ♬ original sound – Alo_portal

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave

LUKA DONČIĆ POSTAO TATA: Evo koje je ime izabrao za svoju devojčicu (FOTO)

Prelepom fotografijom slovenački košarkaš Luka Dončić objavio je da je postao otac. A u opisu...

UŽAS U NEGOTINU! UBIJEN MUŠKARAC: Policija uhapsila osumnjičenog, nasmrt isprebijao čoveka!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Negotinu uhapsili su D. T. (1960) iz okoline ovog...

POGLEDAJTE KAKO JE GRADIŠKI PUMPADŽIJA SPREČIO RAZBOJNIŠTVO! “Odmah sam ga prepoznao!” Dosetio se kako da savlada lopova! (VIDEO)

U gradiškom selu Laminci, sinoć je sprečen pokušaj razbojništva. Naime, maskirani razbojnik inicijala A.J. je...

LUKA DONČIĆ POSTAO TATA: Evo koje je ime izabrao za svoju devojčicu (FOTO)

Prelepom fotografijom slovenački košarkaš Luka Dončić objavio je da je postao otac. A u opisu...

UŽAS U NEGOTINU! UBIJEN MUŠKARAC: Policija uhapsila osumnjičenog, nasmrt isprebijao čoveka!

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Negotinu uhapsili su D. T. (1960) iz okoline ovog...