Bečić i Zorčič potvrdili dobre veze između Crne Gore i Slovenije

Bečić i Zorčič potvrdili dobre veze između Crne Gore i Slovenije

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić održao je onlajn sastanak sa predsednikom Državnog zbora Republike Slovenije Igorom Zorčičem.

“Zahvalivši Republici Sloveniji na kontinuiranoj podršci, predsednik Bečić razgovarao je sa predsednikom Zorčičem o sveukupnim bilateralnim odnosima, kao i planovima agilnijeg nastavka integracije Crne Gore u Evropsku uniju i jačanja savezništva u okviru NATO-a. On je izrazio očekivanje da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u daljem procesu evropskih integracija, te da će politika proširenja biti jedan od prioriteta tokom slovenačkog predsedavanja Savetu Evropske unije,” saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Predsednik Skupštine je ocenio da je Crna Gora pokazala demokratsku zrelost i da ostaje dosledna svom strateškom spoljnopolitičkom opredeljenju. „Naš put je prozapadni i proevropski“, zaključio je predsednik Bečić.

Tokom razgovora, predsednik Zorčič je naveo da dve zemlje nemaju otvorenih pitanja, što predstavlja dobar temelj za dalje unapređenje saradnje i dijaloga, te da dele ne samo zajedničku prošlost, već i budućnost. U svetlu predsedavanja Slovenije Savetom Evropske unije, on je naglasio da će Republika Slovenija nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u daljem procesu evropskih integracija, te da će Zapadni Balkan biti među prioritetima budućeg predsedavanja, uz ocenu da Evropska unija neće biti kompletna bez zemalja našeg regiona.

Na sastanku je obostrano zaključeno da međudržavna saradnja dve prijateljske zemlje ima prostora za unapređenje u brojnim područjima, uz očekivanje da će se intenzivna parlamentarna diplomatija biti nastavljena i tokom 27. saziva Skupštine Crne Gore.

Sastanak je, takođe, bio prilika da predsednik Bečić zahvali na pomoći koju je Republika Slovenija pružila Crnoj Gori tokom epidemije korona virusa i pozove predsednika Zorčiča da poseti Crnu Goru kada se poboljša epidemiološka situacija.