Beograd i Priština postigli sporazum

Beograd i Priština postigli sporazum

Nakon opsežnih razgovora koje su vodili Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Besnik Bislimi, glavni pregovarač za Kosovo, i Petar Petković, glavni pregovarač Srbije, postigli su dogovor za rešavanje tenzija na severu  Kosova i obavezali se da će raditi na održivom rešenju koje omogućava slobodu kretanja svim ljudima.

Kako bi se smanjile tenzije, strane su se složile da uklone specijalne policijske jedinice koje su trenutno raspoređene na zajedničkim prelazima Jarinje/Jarinje i Brnjak/Bernjake (CCP) istovremeno sa blokadama puteva. To bi trebalo početi  2. oktobra 2021. u 08:00 i završiti najkasnije do 16:00. KFOR će se rasporediti u graničnim prelazima Jarinje/Jarinje i Brnjak/Bernjake pre početka istovremenog uklanjanja i ostaće približno dve nedelje radi zaštite bezbednog i zaštićenog okruženja i garantovanja slobode kretanja.

Nakon mera za deeskalaciju situacije na terenu, strane će primenjivati režim nalepnica kako je dogovoreno u okviru Dijaloga uz posredovanje EU kao privremeno rešenje dok se ne postigne trajno rešenje.

Radna grupa kojom predsedava EU, a sastoji se od EU, Beograda i Prištine, biće osnovana kako bi se pronašlo trajno i održivo rešenje za pitanje registarskih tablica zasnovano na standardima i praksi EU. Prvi sastanak Radne grupe održaće se 21. oktobra 2021. godine u Briselu.

EU pozdravlja ishod današnje rasprave i poziva obe strane da se konstruktivno uključe u dijalog kako bi postigle brz napredak u sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa.

Tokom današnjih pregovora, posrednik EU je primio k znanju zabrinutost koju je beogradska strana iznela u vezi sa neprovođenjem osnivanja Asocijacije/zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom i nedostatkom Veća sa većinom kosovskih Srba u Apelacionom sudu. Posrednik poziva obe strane da primene sve ranije dogovore. Kako bi to bilo učinjeno, EU će se kao posrednik pozabaviti otvorenim pitanjima koja proizlaze iz Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, „Briselskog sporazuma”, pri čemu će obe strane imati prioritet na jednom od sledećih sastanaka glavnog pregovarača pre kraja godine. / ibna