Beograd nije prepreka za dijalog, kaže Dačić

Beograd nije prepreka za dijalog, kaže Dačić

Poznato je da će francuski predsjednik Emanuel Macron otkazati samit Zapadnog Balkana u Parizu, ako Priština ne ukine trife na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, izjavio je ministar vanjskih poslova Ivica Dačić. Očekivanja da će samit biti održan su previsoka, dodao je on.

Na konferenciji za novinare sa svojim norveškim kolegom Ine Eriksen Soreide, Dačiću je postavljeno pitanje da li bi se otkazivanje samita moglo tumačiti kao poraz. On je odgovorio da je “izgledalo da je predsednik Kosova, Hašim Tači, bio taj koji je pretrpio najveći poraz”. Tači je rekao da je “Kosovo poraženo”, tvrdi Dačić; prema njegovim rečima, Tači je rekao da je Kosovo označeno kao “razlog za otkazivanje samita”.

“Ovaj (samit) je bio prilika da se nastavi dijalog”, rekao je Dačić, dodajući da Srbija nije prepreka.

“Mi samo kažemo da mere koje su prepreka za dijalog … treba ukinuti pre nastavka dijaloga”, nastavio je govoriti o tarifama. Uvođenje tarifa bilo je više politička nego ekonomska mera”.

Kada su upitani da komentarišu tvrdnje da se “može čuti od američkih funkcionera da Albanci kriju zločine počinjene nad Srbima”, Dačić je tvrdio da su to govorili njemački funkcioneri. To je, međutim, “istorija”, rekao je Dačić.

“Ono što je od ključnog značaja za nas je postizanje kompromisnog rešenja koje nije nametnuto”, zaključio je ministar, ponovivši da zahtev Beograda da prizna nezavisnost Kosova nije kompromis.

“Protiv teških odnosa sa Crnom Gorom”

“Srbija se apsolutno protivi pogoršanju odnosa sa Crnom Gorom, kao i otežavanju veza između crnogorskog i srpskog naroda”, rekao je Dačić. On je naglasio da Srbi koji žive u Crnoj Gori nisu “uvezeni”. “Oni žive u Crnoj Gori vekovima i prema popisu čine više od 30 posto stanovništva. Očekujemo da Crna Gora uzme u obzir i tu činjenicu i prava srpskog naroda koji tu žive”./ ibna