Beograd slavi odlazak Haradinaja u Hag, ali ne mari za žrtve

Beograd slavi odlazak Haradinaja u Hag, ali ne mari za žrtve

Ostavka Ramuša Haradinaja na mesto premijera Kosova zbog saslušanja u svojstvu osumnjičenog za ratne zločine pokazuje vidljivost rada specijalizovanih veća i tužilaštava da se svi ratni zločini na Kosovu moraju rasvetliti do kraja, kao i da oni ne zastarevaju ko god da je osumnjičen ili optužen za njih. Važno je naglasiti da za sada nemamo informacije za šta se konkretno tereti Haradinaj, ali ono što uliva nadu jeste upravo poverljivost podataka o samom slučaju koji je u fazi istrage, što je propušteno u sudskim postupcima pred Haškim tribunalom za Haradinaja gde su manjkavost dokaza i (ne)zaštita svedoka bili veliki problem, ocenio je za list Danas Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava, komentarišući slučaj ostavke i odlaska u Hag bivšeg premijera Kosova Ramuša Haradinaja.

Reakcije zvaničnika Srbije na Haradinajeve poteze Milosavljević vidi “kao nekrofiliju jer praktično slave odlazak Haradinaja na saslušanje u Hag, do detalja opisujući ubistva nad civilima, a pohvalno govore o osuđenim ratnim zločincima kao što su Vladimir Lazarević, Nebojša Pavković i Dragoljub Ojdanić”.

On ukazuje da Srbija do danas nema regulisan status civilnih žrtava rata koji bi onda obeštetio i žrtve rata na Kosovu. “Zvaničnici Srbije na ovaj bizaran način slave i zločine pripadnika OVK jer postojanje tih zločina ne uzimaju kao obavezu da makar popišu žrtve kroz inicijativu za REKOM i osiguraju okvir za sudsku pravdu, već žrtve – koje su ubijene ili nestale samo zato što su srpske nacionalnosti – vide kao monetu za potkusurivanje”, smatra Milosavljević.

Boris Varga, politikolog i novinar, ističe za Danas utisak da je, kako kaže, Haradinaj prilično samouveren kada su u pitanju sudovi za ratne zločine i moguće optužnice protiv njega. “Nakon kontroverzi u prva dva suđenja (ubistva i zastrašivanje svedoka, na kraju oslobađanje zbog nedostatka dokaza), ni treći proces ako se uopšte dogodi najverovatnije neće predstavljati Haradinaju problem. Štaviše, Haradinaj je do sada samo politički profitirao od svih optužbi za ratne zločine i posle svakog suđenja ili zadržavanja na Kosovo se vraćao kao heroj. Činjenica je da se ratnici OVK na Kosovu smatraju herojima i da jedan deo društva ima otpor prema bilo kakvom sudu nad njima”, smatra Boris Varga.

S druge strane, sagovornik Danasa kaže da “Vučić i naprednjaci pokušavaju od svega da naprave teoriju zavere”. “Srbija je na neki način pred izborima i Vučić svaki korak pokušava da pretvori u vlastite poene. Jasno je da je nakon majskih mitinga i protesta visoka tenzija u društvu nova politička formula naprednjaka, ali preuzeta od Slobodana Miloševića s kraja 90-ih godina. Dovesti sve do ivice sukoba i straha, s ciljem da unutrašnji i spoljni akteri prikoče u pritiscima na njegovu vlast”, kaže Varga. On dodaje da je srpska opozicija okupljena oko SZS zbog stava u vezi sa Kosovom u startu ima zatvorena vrata pred Zapadom.

“Nejasno je kako oni planiraju da dobiju barem formalnu njihovu naklonost kao alternativa Vučiću, kad im je politika u vezi pojedinih pitanja (Kosovo, nacionalna politika u regionu, odnos prema EU i Rusiji) možda i za nijansu oštrija od naprednjačke”, zaključuje Varga.