Beroš: Broj zaraženih pokazuje silaznu putanju

Beroš: Broj zaraženih pokazuje silaznu putanju

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš rekao je u četvrtak uoči sednice Vlade da epidemiološki podaci pokazuju da postoji trend smanjenja broja zaraza koronavirusom.

“Danas smo zabeležili 232 infekcije, a ako ovo uporedimo sa prošlim četvrtkom, kada ih je bilo 250, ovo je manji broj. U pretprošli četvrtak je bila 291 infekcija, pa ovo ukazuje na trend pada. Danas ima 266 pacijenata u bolnicama, 23 je primljeno i 30 otpušteno, tako da još uvek nema znakova da je zdravstveni sistem preopterećen“, rekao je Beroš novinarima.

Međutim, zabrinut je zbog skoka broja infekcija u Delnicama među korisnicima staračkog doma.

„To je ono što smo govorili sve vreme, da pratimo epidemiološku situaciju i da na svako takvo žarište pokušavamo da odgovorimo adekvatnim epidemiološkim merama“, rekao je Beroš.

Kasnije je ministar obavestio Vladu da su novootkriveni slučajevi Covid-19 opali tokom poslednje tri nedelje, a u poslednjih sedam dana stopa zaraze smanjivala se za 5,2% nedeljno.

Takođe je primetio pad procenta hospitalizovanih pacijenata u poređenju sa brojem aktivnih slučajeva.

Od onih hospitalizovanih pacijenata u Covidu, 9,71% je na respiratorima, dodao je, objašnjavajući da je ovo porast od 1,71% od prošle nedelje.

Od izbijanja zaraza, stopa smrtnih slučajeva u Hrvatskoj po zaraženoj osobi dostigla je 1,68%.

Tokom poslednja 24 sata, od 5.351 testova na koronavirus, 232 su se vratila pozitivno, a još četiri pacijenta sa Covid-19 su umrla, dok je trenutno 1.200 aktivnih slučajeva, rekao je u četvrtak ujutro nacionalni tim za upravljanje Covid-19.

U bolnicama ima 266 pacijenata sa Covid-19, uključujući 24 koji su na respiratorima.

U protekla 24 sata oporavilo se 296 ljudi. Trenutno se 9.329 ljudi nalazi u samoizolaciji.