Berton: Vreme je da se krug prekine

Berton: Vreme je da se krug prekine

Na kraju svog mandata na mestu šefa Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton je rekao da je BiH „zaglavila u stalnom krugu političkih previranja koje su izazvali lideri u BiH“, nedovoljno zainteresovani za budućnost zemlje.

„BiH se zaglavila. Zaglavljena je u stalnom krugu političkih previranja, koje su izazvali lideri nedovoljno zainteresovani za budućnost zemlje. Kao rezultat toga, malo je rasprava o politici ili delovanju u vezi s pitanjima koja su važna za građane BiH, i malo je napretka na putu ka evropskim integracijama“, rekao je Berton.

Umesto toga, kako je rekao u oproštajnoj poruci, lideri koriste ponižavajuću retoriku i izmišljene krize koje produbljuju nepoverenje i drže zemlju u zapećku. Većina političke energije troši se na rešavanje kriza koje su se u prvom redu mogle izbeći.

„Vreme je da prekinemo krug. Da se prekine krug nepopustljivosti koji ne dopušta pregovore ili kompromise, što rezultira trenutnim nedostatkom formiranja vlasti. Da se prekine krug rukovođenja onih koji su više zabrinuti za sebe i svoju političku bazu, na štetu zemlje, njenih građana i reformi koje su potrebne za pomak BiH napred. Da se prekine krug favorizma i korupcije koji podrivaju vladavinu zakona, obeshrabruje ulaganja, odlaže evropske integracije i košta narod BiH milijarde maraka. Prekinuti krug fokusiranja samo na prošle nepravde, a ne na stvaranje svetlije budućnosti. Da prekinete krug verovanja da svoju odanost dugujete političkoj stranci, a ne nekoj zemlji. Da se prekine krug apatije i beznađa koji obeshrabruje političko učešće i podstiče građane na odlazak u druge zemlje“, naglasio je Berton.

Kako je rekao, kako bi se promenila dinamika, građani moraju da ustanu i traže bolje.

Od  izabranih lidera moraju zahtevati transparentnost i odgovornost. Oni također moraju učestvovati u demokratskim procesima i verovati da je svaki glas važan, te zapamtiti da promena počinje od njih.

„U četiri godine imao sam priliku mnogo putovati unutar BiH. To je dramatično lepa zemlja s divnim ljudima i ogromnim potencijalom. A daleko od politike na visokom nivou postoji dosta ljudi, i mladih i starih, koji su spremni raditi zajedno, spremni na kompromise, spremni delovati u ime ljudi koje predstavljaju. Ljude koji vide svetliju budućnost i rade na tome”, rekao je Berton.