back to top
NaslovnicaSrbijaBez dvostrukih standarda nema napretka: Na Sajmu zapošljavanja u Svilajncu, 20 kompanija...

Bez dvostrukih standarda nema napretka: Na Sajmu zapošljavanja u Svilajncu, 20 kompanija tražilo 300 radnika (FOTO)

Prije 16 godina u Svilajncu gotovo da nije bilo nijedne fabrike, meštani ovog grada su tražili posao u većim gradovima ili inostranstvu.

< img m_ext="f" m_id="474924" alt="БЕЗ ДУАЛНОГ НЕМА НАПРЕД: Na Sajmu zapošljavanja u Svilajncu, 20 kompanija tražilo 300 radnika (FOTO)" title="БЕЗ ДУАЛНОГ НЕМА НАПРЕД: Na Sajmu zapošljavanja u Svilajncu, 20 kompanija tražilo 300 radnika (FOTO)" src="https://www.novosti.rs/data/images/2024-04-21/474924_svilajnacveliko-interesovanje-za-sajam-zaposljavanjafoto-z.gligorijevic-3_fmob.jpg">

Danas je situacija potpuno drugačija. Svilajnac je doživio privredni procvat, postao je lider i industrijski centar Pomoravskog okruga, zapošljavajući stručnjake iz cijele Srbije. Na radna mjesta u drugim opštinama dolazi preko hiljadu radnika svakodnevno. Zato nije iznenađujuće što je na trećoj Regionalnoj sajmu zapošljavanja 20 kompanija izrazilo potrebu za preko 300 radnika – od inženjera, preko menadžera do radnika u proizvodnji.

- Advertisement -

Maša Stoiljković, koja je završila Srednju ekonomsku školu po dualnom modelu, našla je poslove u struci, dok je Irena Spasojević, samohrana majka dvoje djece iz Oreovice kod Požarevca, farmaceut, koja je ostala bez posla prije dva i po mjeseca, aplicirala za dva radna mjesta.

Plata, hrana, prevoz, smještaj

Srednja škola “Svilajnac” po dualnom modelu od 2017. godine upisuje učenike na smerovima bravar-zavarivač, industrijski mehaničar, operater mašinske obrade rezanjem i tehničar mehatronike, a od ove godine upisat će i operatere za izradu nameštaja.

– Čak 65 posto učenika školuje se po dualnom modelu. Učenici su veoma motivisani, jer im kompanije plaćaju učenje kroz rad, obezbjeđuju prevoz i topli obrok, a po završetku školovanja imaju mogućnost zaposlenja u tim kompanijama. Učenici stiču znanje i vještine u realnim fabričkim uslovima i kompanijama, sa njima rade licencirani mentori, a koordinatori prate njihov rad – rekla je direktorka Srednje škole “Svilajnac” Slađana Stojanović.

Đaci deficitarnih zanimanja dobijaju “džeparac” od države i opštine Svilajnac, a smještaj u domu je besplatan.

- Advertisement -

Na sajmu je bilo i veliki broj učenika koji završavaju osmi razred i koji su došli da odluče o svojoj budućnosti. Među njima je bio Đorđe Marinković, koga su naročito zanimale zanimanja po dualnom obrazovanju, jer “firme danas traže praktično znanje”. I Stanko Stanković iz Graca kod Batočine došao je da se raspita za smer bravar-zavarivač po dualnom modelu da bi stekao praksu i olakšao pronalazak posla.

– Dok je u početku dualno obrazovanje shvatano kao školovanje jeftine radne snage, vremenom se pokazalo da je naša vizija bila odlična. Bez obrazovanja, nema ni razvoja, ni novih investicija. Pored toga, uradili smo dvije industrijske zone, Slobodnu zonu i carinsku ispostavu, a onda su počeli da dolaze investitori, koji su izgradili fabrike i započeli proizvodnju – izjavio je predsjednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Direktorka Kancelarije za dualno obrazovanje dr Gabrijela Grujić ocijenila je da je Svilajac danas primjer najbolje prakse kad je riječ o dualnom obrazovanju, i najavila podršku Vlade Republike Srbije za otvaranje Regionalnog trening centra za dualno obrazovanje u Svilajncu, prvog u Pomoravskom okrugu.

– Učenici više ne uče za ocjenu, već kako da uspješno realizuju radni zadatak. Inicijativa za uvođenje dualnog obrazovanja u Srbiji potekla je od kompanija, a mi smo uspostavili sistem. Ove godine u sistemu će biti preko 20.000 učenika, 515 novih kompanija i 186 škola – dodala je direktorka Grujić.
Izvor: ( www.novosti.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

ZVEZDA KORAK BLIŽE FINALU: Crveno-beli ponovo savladali FMP i čekaju protivnika u borbi za treći trofej u sezoni!

FMP - CRVENA ZVEZDA TOK MEČA: Prva četvrtina: 2. minut - Nakon uvodnih poena Davidovca, Roberts sa 1....

RJEŠENJE ZA SRČANU SLABOST: Ugradnja CRT pejsmejkera u Opštoj bolnici Subotica

Implantacija CRT aparata predstavlja vrhunac tehnologije u lečenju srčane insuficijencije u subotičkoj Opštoj bolnici...

ZVEZDA KORAK BLIŽE FINALU: Crveno-beli ponovo savladali FMP i čekaju protivnika u borbi za treći trofej u sezoni!

FMP - CRVENA ZVEZDA TOK MEČA: Prva četvrtina: 2. minut - Nakon uvodnih poena Davidovca, Roberts sa 1....