Bez opozicije, promene mogu biti samo “kozmetičke”

Bez opozicije, promene mogu biti samo “kozmetičke”

Reforma izbornog zakonodavstva bez učešća ujedinjene opozicije bila bi samo u korist Demokratske partije socijalista (DPS) i vladajuće koalicije i ne bi doprinela jačanju poverenja u izborni proces, rekao je analitičar Dragiša Janjušević za crnogorske medije.

“Ako opozicija ne uspe ujedinjeno učestvovati u reformi izbornog zakonodavstva, bojim se da ćemo imati situaciju da bi promene bile samo “kozmetičke” i imali bi izborni proces s visokim nivoom nepoverenja, kao što smo imali u 2016. godini “, rekao je Janjušević.

Prema njegovim rečima, s obzirom na činjenicu da je ostalo još nekoliko meseci do ulaska u izbornu godinu, malo je vremena za bilo kakve suštinske rezove i izmene izbornog zakonodavstva.

S druge strane, kazao je Janjušević, bilo je veliko nepoverenje između opozicionih političkih subjekata da bi jedinstveno pristupili rješenju.

“Kada pogledamo sve te faktore, možemo reći da je malo verovatno da će opozicija jedinstveno ući s određenom platformom i ciljem, kako bi izborno zakonodavstvo protumačila na pravilan način”, rekao je Janjušević.

Podsetio je na preporuke međunarodnih faktora, ali i ono što su opozicija, nevladin sektor i svi subjekti u crnogorskom društvu koji prate izborni proces naveli kao neophode promene.

“S obzirom na dinamiku načina na koji opozicione stranke pristupaju ovom problemu, mislim da postoji mala šansa da opozicija jedinstveno uđe u ovaj poduhvat i u projekat koji bi nakon toga usledio, a to je tehnička vlada, na kojoj svi insistiraju”, rekao je Janjušević.

Kazao je da ne odbacuje mogućnost da se to dogodi i da opozicija tome pristupi jedinstveno.

“Ali s optužbama, koje smo posljednjih dana čuli od najvećih opozicionih entiteta koji se međusobno optužuju za saradnju s DPS-om u radu skupštinskog odbora na izmenama izbornog zakonodavstva, malo je verovatno da će postojati zajednički pristup,” dodao je on.