NaslovnicaAlo.rsBEZBEDNO I NEOPHODNO Roboti i veliki industrijski sistemi već koriste ovu mrežu...

BEZBEDNO I NEOPHODNO Roboti i veliki industrijski sistemi već koriste ovu mrežu 5G stiže u Srbiju iduće godine

Objavljeno:

Narednih dana počinje javna rasprava o pravilniku o 5G mreži, a nakon toga počinje nadmetanje za dodelu frekvencija.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović naveo je da je do uvođenja 5G mreže u Srbiji potrebno nekoliko koraka.

– Prvi je napravljen ove godine, kada je parlament, na predlog Vlade, usvojio Zakon o elektronskim komunikacijama, koji definiše postojanje tih mreža sledeće generacije i obavezu da svim građanima obezbedimo brz i siguran internet. Drugi korak je pravilnik koji je od sledeće nedelje na javnoj raspravi – istakao je ministar, i dodao da očekuje da do kraja 2024. dobijemo i prve korisnike.

5g mreža stiže u srbiju

Foto: Tanjug

Govoreći o prednosti 5G mreže, ministar je rekao da će od nje korist imati i građani i privreda.

– U odnosu na 4G mrežu, 5G omogućava mnogo veće protoke interneta koji je ključan u modernim telekomunikacijama. Takođe, kašnjenje prenosa podataka u toj mreži praktično je svedeno na minimum – pojasnio je ministar i dodao da imamo dobru 4G mrežu i odlična tri mobilna operatora koji se takmiče na tržištu.

– Ova 5G mreža mnogo više je primenljiva u industriji, u privredi, u razvoju, inovacijama, nauci, tehnologiji, a malo manje je značajna za građane koji već sada sa 4G mrežom mogu da prate i televizijske kanale i video-strimove – precizirao je ministar.

Sto puta manji nivo nejonizujućeg zračenja nego u EU

Mrežu 5G prate različite predrasude i naslovi – da slabi imunitet, da su vakcinama zapravo usađeni čipovi sa kojima se 5G mrežom prati kretanje, itd…

– Bilo je mnogo teorija zavere, naročito tokom kovida – da se kroz vakcine zapravo ljudi čipuju i da će 5G mreža upropastiti ljude. Ali jasno je da je 5G mreža bezbedna, da koristi isti frekventni opseg kao i 4G mreža. Mi smo radili i studije koje je radio Elektrotehnički fakultet u Beogradu i misija OEBS-a u Srbiji. A ono što je bitno je da naš pravilnik koji definiše nivo nejonizujućeg zračenja u Srbiji propisuje nivo koji je sto puta manji nego u Evropskoj uniji. Tako da naši građani mogu da budu potpuno mirni – istakao je ministar Jovanović.

Prema njegovim rečima, ovde nije reč o umrežavanju i korišćenju signala za potrebe građana i ljudi, već mašine, roboti, veliki industrijski sistemi, pogoni, luke koriste sada 5G mrežu.

– Zahvaljujući tom minimalnom, zapravo skoro nikakvom kašnjenju u 5G mreži moguće je upravljati i robotima i mašinama – istakao je ministar, i dodao će mobilni operatori morati da zamene svoje bazne stanice, kao i da podignu nove.

– Pravilnikom ćemo definisati da se u prvoj godini pokriju samo najveći gradovi u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, a u sledećoj narednih 20 velikih gradova. Forsiraćemo pokrivanje putne infrastrukture, železničke infrastrukture, aerodroma, turističkih mesta i, naravno, nametnućemo obavezu budućim operatorima 5G da pokriju i one najsiromašnije opštine da bi pokazali da ta 5G mreža može da dođe do njih – naveo je ministar, i precizirao da je za potpunu pokrivenost potrebno oko 6.000 baznih stanica.

– Oni će snositi troškove izgradnje i tu treba da kažemo građanima da neće imati nikakve dodatne troškove i moći da nastave da koriste i 4G. Samo u izvanrednim slučajevima moraće da se menjaju kartice – istakao je ministar Jovanović.

BONUS VIDEO

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave