Bezbednost novinara jedan od izazova

Bezbednost novinara jedan od izazova

Šesta konferencija medija u jugoistočnoj Evropi, u organizaciji Kancelarije OSCE-a za slobodu medija (RFoM) u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), završena je u sredu u Sarajevu.

Događaj je okupio oko 200 novinara i medijskih profesionalaca iz regiona i inostranstva koji su razgovarali o razvoju medija, bezbednosti novinara, pravnom okruženju za slobodu medija i održivim rešenjima za javne servise.

“Svedočanstva koja smo čuli od novinara iz regiona, kao i iz raznih medija i od pravnih stručnjaka, pokazuju da je stanje slobode medija u regionu ozbiljno. Razvoj pluralističkih i nezavisnih medija otežava koncentracija medijskog vlasništva, pravila o nelojalnoj konkurenciji za pristup finansiranju i komercijalnoj reklami, i snažno političko uplitanje u uređivačku politiku mnogih medija, što guši razvoj novih, nezavisnih i kritičkih medija, dok su mnogi novinari i dalje maltretirani, prećeno im je ili su napadnuti zbog njihovog izveštavanja“, izjavio je Harlem Désir OSCE prestvanik za medije.

Učesnici su naglasili da je bezbednost novinara i dalje jedan od glavnih izazova.

“Novinari su i dalje u opasnosti samo zato što rade svoj posao – a Bosna i Hercegovina nije izuzetak. Statistike ukazuju na pogoršanje medijskog okruženja, ali hladni brojevi malo znaju da prenese surovu stvarnost ovog problema“, rekao je šef Misije OSCE-a u BiH Bruce G. Berton.

Konferencija, kao što je rečeno u saopštenju Misije OSCE-a u BiH, je poslužila kao platforma za razmenu iskustava i najboljih praksi sa domaćim i međunarodnim stručnjacima i organizacijama civilnog društva, među kojima su i RSF, ARTICLE 19, IFEX, Evropska federacija novinara i Evropska radiodifuzna unija.

Predstavnik za medije OSCE-a je takođe naglasio potrebu da se podrži različitost, bezbednost i solidarnost za razvoj medija u regionu.

Nakon konferencije, Kancelarija OSCE-a za slobodu medija će uputiti novi set preporuka vlastima u regionu, kako bi pomogli u oblikovanju politika koje podržavaju razvoj medija i pluralizam, bezbednost novinara, održive i nezavisne javne medije, kao i pravno okruženje koje podržava slobodu izražavanja i slobodu medija.

„Sloboda medija, pluralizam, kvalitetne informacije i istraživačko novinarstvo ključ su demokratske budućnosti regiona. Moja kancelarija će i dalje pratiti situaciju u pogledu slobode medija, kao i pružati pravnu pomoć, kako bi podsetila države članice na njihove obaveze i obaveze prema OSCE-u da poboljšaju i osiguraju poštovanje slobode medija“, izjavio je predstavnik Désir.