BH preduzeća posluju po međunarodnim standardima

BH preduzeća posluju po međunarodnim standardima

Četiri miliona evra bespovratnih sredstva Evropske unije dodeljenih za 57 malih i srednjih preduzeća i 25 razvojnih partnerstava omogućila su, pored ostalog, i međunarodnu certifikaciju za 23 BiH preduzeća. Certifikacija je podigla kvalitet njihovog poslovanja na međunarodni nivo otvarajući im vrata novih tržišta.

Kako kaže Delegacija EU u BiH, Preduzeću Sur-Tec Eurosjaj iz Konjica je certifikat ISO/TS 16949:2009 omogućio pružanje nove usluge u automobilskoj industriji. Radi se o izradi metalnih prevlaka za delove vozila.

„Većina naših ključnih kupaca radi za autoindustriju, pri čemu je upravo ovaj standard uslov za sklapanje novih poslova. Kupci zahtevaju garanciju kvalitete proizvodnje, standardizaciju rada i transparentnost cena, a ovaj certifikat upravo to pruža. Više od 200 tačaka standarda definiše kako treba izgledati proces proizvodnje kako bismo dobili najvišu kvalitetu proizvoda. Zato smo sada u poziciji odgovoriti zahtevima za metalne prevlake”, kaže Aida Badžak, finansijska direktorica ovog preduzeća, lidera na bh. tržištu u oblasti površinske zaštite metala.

Podrškom certifikaciji preduzeća, Evropska unija je bespovratnim sredstvima dodeljenih kroz EU ProLocal, doprinela jačanju kvalitete poslovanja malih i srednjih preduzeća i povećanju njihove efikasnosti.

„Rad u skladu sa međunarodnim standardima važan je faktor za održiv ekonomski razvoj u BiH koji Evropska unija podržava. Preduzeća su se obavezala na jačanje sistema kontrole kvalitete proizvoda i usluga i uvela efikasniji nadzor procesa i troškova poslovanja što, bez sumnje, vodi ka novim tržištima i novim radnim mjestima“, ističe Richard Maša, šef Odjela za saradnju u  Delegaciji Evropske unije u BiH.

Ukupno 23 preduzeća u BiH iz sektora metaloprerade, drvoobrade i agrobiznisa ispunila su uslove za sticanje ukupno 45 certifikata iz različitih oblasti. Tako je 14 preduzeća steklo certifikate upravljanja kvalitetom, koji omogućava bolje poslovanje kroz rast radne efikasnosti i kvalitete proizvoda i usluga, te smanjenje troškova i grešaka u radu, dok je 10 preduzeća prošlo kroz postupak certifikacije za CE oznaku. CE oznaka garantuje EU kvalitet proizvoda od metala i metalnih konstrukcija, te je ovim preduzećima omogućila izvoz na ovo atraktivno tržište.

Izvozu na EU tržište teži i preduzeće Pavković Paneli iz Širokog Brijega, a u završnoj fazi su pregovori sa Nemačkom, Slovenijom i Hrvatskom oko izvoza panela izrađenih u skladu sa standardom kvalitete za zvučnu i toplinsku izolaciju ISO 12567-1.

Preduzeća su stekla i certifikate u oblasti zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i zaštite na radu, čime će se smanjiti broj povreda i povećati produktivnost u radu.

„Primena međunarodnih standarda kvalitete je postala ključni uslov za učešće preduzeća u mnogim globalnim lancima vrednosti. Stoga smatramo da su sredstva dodeljena kroz EU ProLocal investicije u dugoročno opredelenje preduzeća kontinuiranom napretku, poslovnoj konzistentnosti i zadovoljstvu kupaca“, ističe EU ProLocal Grant menadžer, dr. Gligor Stojkov.

EU ProLocal podržava lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH, a finansiraju ga Evropska unija sa devet, i Vlada Nemačke sa četiri miliona evra, a implementira nemački GIZ.