Biće bilateralnih razgovora između Kosova i Srbije na sastanku u Parizu, kaže Haradinaj

Biće bilateralnih razgovora između Kosova i Srbije na sastanku u Parizu, kaže Haradinaj

Francuski Emmanuel Macron sastaće se 1. jula sa liderima Kosova i Srbije. Sastanku će prisustvovati i predstavnici Evropske unije.

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj kaže da će tokom pariškog sastanka biti održani bilateralni razgovori između Kosova i Srbije.

“Prethodne rasprave o teritorijama i promenama granica dovele su do promene formata razgovora. Kancelarka Merkel i predsednik Macron poticali su neformalne razgovore s ciljem nastavka dijaloga. Oni su tražili moju saglasnost za suspenziju tarifa za period od 4 do 6 meseci, obećavajući da će oni lično učestvovati u dijalogu između Kosova i Srbije”.

Kosovski premijer je rekao da je odbio ukidanje tarifa, tvrdeći da se ne može složiti da uđe u te razgovore sa uslovima koje je nametnula sama Srbija.

Razgovori o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova suspendovani su u novembru prošle godine, nakon što je kosovska vlada uvela 100% carisnke tarife na uvoz robe iz Srbije.

Beograd traži ukidanje ovih tarifa kako bi se razgovori nastavili, dok međunarodni pritisak nije uspeo uveriti premijera Hardinaja da to učini. / ibna /