„Biće objavljena kada bude sačinjena“, kaže Anastasiades za žalbu o Famagusti

„Biće objavljena kada bude sačinjena“, kaže Anastasiades za žalbu o Famagusti

Kakav je akcioni plan Republike Kipar po tom pitanju?

Autor: Michalis Michael

„Biće objavljena kada bude sačinjena“, predsednik Republike Kipar Nicos Anastasiades odgovorio je tako na pitanje o apelaciji Savetu bezbednosti UN-a za grad Famagustu.

Istovremeno, informacije IBNA kažu da je akcioni plan za grad Famagusta specifičan i da se tiče činjenice da će predsednik Republike Kipar i ministar spoljnih poslova na svakom nivou tokom kontakata u New Yorku, na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, postavljati pitanje novih provokacija Turske, kako u Famagusti, tako i u Ekskluzivnoj Ekonomskoj Zoni i teritorijalnim vodama Kipra.

Program njihovih kontakata, koji će uskoro biti objavljen, uključiće sastanke sa liderima stalnih država članica Saveta bezbednosti, generalnim sekretarom UN i drugima.

Istovremeno, Nicos Anastasiades će pokrenuti pitanje turskih provokacija u Famagusti tokom svog obraćanja Generalnoj skupštini UN, pet stalnih članica Saveta bezbednosti i EU.

Kao što smo juče izvestili, studija o žalbi je završena, a odluka će biti donesena uskoro, dok će opština Famagusta obavestiti strane medije o ovom slučaju, a delegacija opštine će 14. oktobra posetiti Brisel i održati sastanke sa funkcionerima EU.

Pokušaji pokretanja pitanja Famaguste u Evropskom parlamentu

Pored navedenog, kiparski poslanici ulažu napore da se pitanje zatvorenog grada Famagusta što pre uvrsti na dnevni red plenarnog zasedanja Evropskog parlamenta.

Međutim, prema izveštajima, ovi napori su trenutno naleteli na probleme zbog činjenice da je u ovom trenutku u toku nova inicijativa za pokretanje razgovora o rešavanju kiparskog pitanja.

Istovremeno, Evropska narodna stranka (EPP) mogla bi da pokrene to pitanje na sledećoj mini konferenciji Evropskog parlamenta, koja će biti održana u oktobru./ibna