BiH: Aerodrom Sarajevo želi duge letove

BiH: Aerodrom Sarajevo želi duge letove

Sarajevski aerodrom je u procesu pregovora o prvim letovima na duge relacije sa avio – kompanijama iz Sjedinjenih Država, Kanade i Kine.

„Početkom juna uspešno smo obavili reviziju TSA -e [US Transportation Securiti Administration] kao preduslov za uspostavljanje letova između Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine. Na osnovu postojećeg plana, Aerodrom Sarajevo će imati jednom sedmično let ka SAD”, rekao je lokalnim medijima generalni direktor aerodroma Alan Bajić.

On je dodao da aerodrom pregovara sa avio – kompanijama iz SAD -a. “Nadalje, u pregovorima smo u vezi s pokretanjem direktnih letova između Bosne i Hercegovine i Kanade, kao i Kine i nekoliko evropskih tržišta s kojima nemamo povezanost, poput Italije, Španije i Poljske”.

Kako podseća exyuaviation.com, Sarajevo nikada nije imalo redovne direktne letove za Sjedinjene Države, Kanadu ili Kinu. Američki avioprevoznik Eastern Airlines planirao je pokrenuti letove između Chicaga i Sarajeva ovog leta, ali je otkazao prodaju karata u roku od nekoliko dana. Nameravao je da rutu koristi jednom nedeljno, sezonski, sa svojim avionima Boeing 767-200ER sa 238 sedišta.

U 2019. godini 5.348 putnika je posredno letelo između Sarajeva i Toronta, 1.895 između glavnog grada Bosne i Hercegovine i Montreala, a dodatnih 900 između Sarajeva i Vancouvera. S druge strane, Bosna i Hercegovina jedna je od retkih evropskih zemalja koja kineskim vlasnicima pasoša dozvoljava ulazak bez viza. Bilo je ranijih pokušaja uspostavljanja letova između Sarajeva i Pekinga preko Beograda, međutim to se nikada nije ostvarilo. U 2019. godini 4.297 putnika posredno je putovalo između Sarajeva i Šangaja, a daljnjih 3.625 putnika između Sarajeva i Pekinga. „Povećanje broja letova, uvođenje novih destinacija i dolazak novih avioprevoznika prvenstveno je rezultat promenljive poslovne politike Aerodroma Sarajevo koja sada uključuje i poticaje za avioprevoznike u cilju prevazilaženja krize koja je posledica pandemije koronavirusa“, ​​napomenuo je Bajić.