BiH: Ambasada Kine u BiH uputila protestno pismo ministru spoljnih poslova Biseri Turković

BiH: Ambasada Kine u BiH uputila protestno pismo ministru spoljnih poslova Biseri Turković

Ambasada Narodne Republike Kine u BiH uputila je protest ministru spoljnih poslova u Savetu ministara Biseri Turković zbog pridruživanja BiH izjavi o ljudskim pravima u Ksijangu i Hong Kongu i izrazila zabrinutost zbog ovog poteza BiH.

Kako javljaju mediji u Republici Srpskoj, u pismu iz Ambasade Kine ističu da BiH kao supotpisnik ove izjave ozbiljno podriva političke zajedničke interese što se nepovoljno odražava na saradnju dve zemlje, te traže od Ministarstva spoljnih poslova u Savetu ministara da odmah preduzme mere s ciljem povlačenja potpisa.

“Ove godine se navršava 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i BiH i tim povodom lideri ove dve zemlje razmenili su čestitke, a ministri spoljnih poslova su u telefonskom razgovoru potvrdili prijateljsku bilateralnu saradnju, pokazujući volju da pomognu jedni drugima u borbi protiv pandemije Covid-19”, istakli su iz kineske Ambasade u BiH.

U pismu su podsetili Ministarstvo i na dosadašnje dobru saradnju i međusobno uvažavanje partnerskih odnosa dve zemlje.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik juče je najstrože osudio neusaglašeno i samovoljno pridruživanje BiH izjavi o ljudskim pravima u Ksijangu i Hong Kongu, a koju je predložila Velika Britanija.

“Predsedništvo BiH nije razmatralo situaciju u pomenutim kineskim regionima, niti je Ministarstvo spoljnih poslova u Savetu ministara zatražilo zvaničan stav od jedine instuticije koja kreira spoljnu politiku BiH, odnosno Predsedništva”, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Dodik je istakao da ministar spoljnih poslova u Savetu ministara Bisera Turković nastavlja sa praksom sprovođenja privatne politike, krši dogovoreno sprovođenje spoljne politike BiH i narušava dobre odnose sa zemljama koje su njeni strateški partneri.

Turkovićeva je danas za “Avaz” izjavila da će odgovoriti na dopis srpskog člana Predsedništva, te da je, kako kaže, “veoma jasno da se na osnovu strateških dokumenata koje je usvojilo Predsedništvo BiH moglo i moralo priključiti predmetnoj izjavi”.

Turkovićeva kaže ne vidi šta je “Dodiku sporno u tome da se BiH zalaže za zaštitu ljudskih prava i verska prava manjina zajedno sa SAD, Nemačkom i drugim zemljama”.