BiH: Ambasada Rusije u BiH potvrdila je da neće priznati Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika

BiH: Ambasada Rusije u BiH potvrdila je da neće priznati Christiana Schmidta za novog visokog predstavnika

Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini potvrdila je svoj raniji stav da je mandat Christiana Schmidta, koji je na funkciji visokog predstavnika u BiH, “nelegitiman” jer “princip konsenzusa nije poštovan pri predlaganju njegove kandidature, niti je postojalo odobrenje Saveta bezbednosti UN“.

Ambasade Rusije i Kine izdale su nedavno diplomatske note u kojima kažu da ne priznaju Schmidtovo imenovanje.

Ruska ambasada saopštila je u ponedeljak da “beleška kineske ambasade u BiH o neprihvatanju Schmidtovog legitimiteta kao novog visokog predstavnika u BiH predstavlja principijelni stav Kine, zasnovan na međunarodnom pravu, čija je struktura podrške Organizacija UN-a”.

Ambasada je komentarisala kritike sa kojima se suočila zbog svog stava o Schmidtovom imenovanju, rekavši da mnogi ne razumeju pravila i aktivnosti Saveta za implementaciju mira, organizacije međunarodne zajednice koja imenuje visokog predstavnika.

“Brojni dokumenti – Opšti okvirni sporazum za mir u BiH, rezolucije Saveta bezbednosti UN -a, dokumenti Saveta za implementaciju mira (PIC) i njegovog Upravnog odbora i, na kraju, uspostavljena praksa – predviđaju proceduru za izbor visokog predstavnika,” kaže se u saopštenju Ambasade objavljenom na Facebooku.

Ambasada tvrdi da je Upravni odbor Saveta za implementaciju mira imenovao visoke predstavnike isključivo konsenzusom i da bi to imenovanje zatim potvrdio Savet bezbednosti UN.

„Upravo na ovoj proceduri naši zapadni partneri su uvek insistirali. I jasno je zašto. Svaki put su morali dobiti odobrenje Saveta bezbednosti UN -a kako bi visoki predstavnik mogao koristiti celi svoj arsenal ovlaštenja. Što se tiče konsenzusa, podsećamo da je ova procedura ispoštovana čak i u odnosu na bivšeg visokog predstavnika Paddy Ashdovna, sa čijom kandidaturom se Moskva u početku nije slagala“, saopšteno je iz Ambasade.