BiH: Ambasadori naglasili važnost izmena Izbornog zakona

BiH: Ambasadori naglasili važnost izmena Izbornog zakona

Predsednik i članovi Centralne izborne komisije BiH održali su onlajn sastanak sa ambasadorom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH, ambasadorkom Kathleen Kavalec, šefom Misija OEBS-a u BiH i Ericom Nelsonom, američkim ambasadorom u BiH.

Na sastanku su ambasadori pozdravili rad i napore koje je Centralna izborna komisija BiH uložila u sprovođenje Lokalnih izbora 2020. godine, u izuzetno teškim okolnostima.

Centralna izborna komisija BiH bila je izložena političkim napadima, s političkim liderima koji su napadali na pojedine članove ove institucije. Još uvek postoje jasni pokušaji podrivanja legitimiteta Centralne izborne komisije BiH kao institucije.

Razgovarali su i o reformi Izbornog zakona BiH i formiranju i početku rada Međuresorne radne grupe za izmene i dopune Izbornog zakona BiH, odnosno učešću predstavnika Centralne izborne komisije BiH u njenom radu.

Zaključeno je da je izuzetno važno angažovanje Centralne izborne komisije BiH na izbornoj reformi. Uloga Centralne izborne komisije BiH u izbornoj reformi, kao izvršnog tela, kao i zbog svog iskustva u organizaciji i provođenju izbora, može samo doprineti većem kvalitetu zakonodavnih rešenja.

Takođe, na sastanku je istaknuto da se vidljivi problemi u izbornom sistemu ne mogu rešiti samo radom Centralne izborne komisije BiH. Proces izborne reforme potreban je kako bi se BiH približila evropskim standardima i pružila nova sredstva za uklanjanje prevara i poboljšanje izbornog funkcionisanja.

Na sastanku je bilo reči i o konkretnim rešenjima za izmenu Zakona, u smislu promene sastava biračkih mesta, jačanja odredbi o finansiranju kampanje i izmene podzakonskih akata, poboljšanja tačnosti i brzine prebrojavanja glasačkih listića, povećanja tačnosti Centralnog biračkog spiska i dodavanjem zakonskih odredbi radi uključivanja tehnologija u proces izbornog sistema, što može u velikoj meri poboljšati transparentnost izbora 2022. godine.

Članovi CIK-a BiH obavestili su ambasadore o aktivnom radu institucije na stvaranju predloga izmena i dopuna Izbornog zakona BiH, koji će biti ponuđeni u cilju provođenja reformi za unapređenje izbornog sistema u BiH i njegovo približavanje evropskom standardima.

Po završetku, predlog će biti predstavljen predstavnicima međunarodne zajednice, ODIHR-a, Venecijanske komisije, kao i akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, nevladinom sektoru i široj javnosti u BiH, a sadržaće rešenja ODIHR-a / Preporuke GRECO-a, navela je CIK BiH.