BiH: Amiru Zukiću, bivšem sekretaru SDA, zabranjen ulazak u SAD

BiH: Amiru Zukiću, bivšem sekretaru SDA, zabranjen ulazak u SAD

Državni sekretar SAD, Michael R. Pompeo, saopštop je da je javno imenovao poslanika u Bosni i Hercegovini Amira Zukića zbog umešanosti u “značajnu korupciju”.

„Danas javno imenujem bivšeg poslanika u BiH, Amira Zukića, kao osobu umešanu u značajnu korupciju. U službenom svojstvu poslanika Predstavničkog doma u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i kao generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), Zukić je bio umešan u koruptivna djela koja su narušila vladavinu zakona u Bosna i Hercegovina.

Ova oznaka je data u članu 7031 (c) Zakona o odobravanju sredstava za državne, strane operacije i povezane programe iz 2020. godine (Div. G, str. 116-94). Prema članu 7031 (c), nakon što državni sekretar imenuje službenike stranih vlada za direktno ili indirektno učešće u značajnoj korupciji, ti pojedinci i njihovi članovi uže porodice nisu podobni za ulazak u Sjedinjene Države.

Ova oznaka potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Države i dalje stoje sa narodom Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odelenje će i dalje koristiti ove organe vlasti za promociju odgovornosti za korumpirane aktere u ovom regionu i širom sveta. “

Pre četiri godine Zukić, još nekoliko zvaničnika i njegov vozač uhapšeni su i optuženi za korupciju. Prema Sudu, on i njegovi saučesnici bili su “zaduženi” za zapošljavanje osoba u raznim javnim preduzećima. Neki od svedoka su na suđenju rekli da su cene za takve položaje bile veoma visoke. Veza ove grupe i najviših zvaničnika SDA nije dokazana.

Zanimljivo je da je Zukić godinama pod pretnjom još nepoznatih osoba koje su mu ubile konja i otpustile šrafove na točkovima automobila./ibna