BiH: Banjalučki aerodrom se vraća u igru

BiH: Banjalučki aerodrom se vraća u igru

Međunarodni aerodrom Banja Luka pregovara sa još jednom aviokompanijom o uvođenju letova, potvrdio je generalni direktor aerodroma, Milan Račić.

Nije želeo da otkrije koja je kompanija na drugoj strani pregovaračkog stola. Aerodrom koji trenutno servisira letove Air Serbia a Ryanair potvrdio je da će linije za Memmingen i Charleroi od danas biti ponovo otvorene. Trenutno Air Serbia održava letove između Beograda i Banjaluke, dok turska Freebird Airlines obavlja čarter letove iz Antalije. Preostale rute aviokompanija Ryanair planira da nastavi početkom zimske sezone 2020/2021, krajem oktobra.

“U zavisnosti od epidemiološke situacije u Evropskoj uniji i pravila i propisa o ulasku, očekujemo nastavak drugih letova ranije nego što je planirano, možda u septembru ili početkom oktobra”, rekao je Račić.

Ryanair takođe namerava da krene napred sa pokretanjem svoje nove rute iz Bergama do Banjaluke 26. oktobra, dok će njegova podružnica Niki otvoriti letove iz Beča istog dana.

Rukovodilac kompanije Ryanair za komunikacije za srednju i istočnu Evropu i Balkan, Olga Pavlonka, izjavila je da je ova kompanija, radi proslave nastavka letova sa banjalučkog aerodroma, do kraja oktobra započela prodaju karata sa cijenama od 25,99 eura.

Karte moraju biti rezervisane do srede, 5. avgusta, na web lokaciji kompanije. Račić je rekao da je nastavak letova “Rianaira” dobra vest za sve i dodao da je ovaj aerodrom spreman za sve putnike.

„Pre coronavirusne krize razgovarali smo o mogućnosti da aviokompanija otvori bazu u Banja Luci. Videćemo šta će se desiti nakon pandemije. Takođe smo imali razgovore o pokretanju interkontinentalne službe, a nakon što ova situacija prođe, nadamo se da ćemo nastaviti te razgovore. Turski prevoznik je takođe zainteresovan za saradnju sa Aerodromom Banja Luka. Za nas je prošle godine bilo važno otvoriti se prema svetu i započeti neke letove. Sada moramo tražiti nove aviokompanije i partnere i proširiti našu destinacijsku mrežu”, objasnio je Račić.

Komentarišući planove za razvoj drugog komercijalnog aerodroma u Republici Srpskoj, u blizini Trebinja, Račić je rekao da je razočaran što ovaj projekat nije ranije završen. “Da imamo aerodrom Trebinje, odmah bismo mogli pregovarati o najmanje pet novih ruta. Aerodrom Trebinje ima potencijal i trebao bi biti izgrađen. Donio bi koristi turizmu i lokalnoj ekonomiji u Hercegovini. Ne bi to predstavljao konkurenciju drugim obližnjim aerodromima, umesto toga, svi bismo sarađivali i dodatno pojačali putovanja u regionu.”

On je dodao da je pre raspada bivše Jugoslavije planiran izgradnja aerodroma u blizini Trebinja.