BiH: Borrell razgovarao sa članovima Predsedništva

BiH: Borrell razgovarao sa članovima Predsedništva

Visoki predstavnik EU Josep Borrell razgovarao je u utorak popodne sa tri člana Predsedništva BiH, ali razgovor navodno nije tekao bez problema.

Kako se navodi u saopštenju, Borrell je izrazio zabrinutost zbog porasta nacionalističke i retorike podela u Bosni i Hercegovini i pozvao članove Predsedništva da se uključe u dijalog i rade u interesu građana smanjenjem političkih tenzija i promocijom pomirenja. Ponovo je potvrdio “nepokolebljivu posvećenost Unije perspektivi pristupa Bosne i Hercegovine EU kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji” i izrazio spremnost da nastavi da olakšava i doprinosi tim naporima.

Prema izjavi Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, Borrell je pozvao lidere da „iskoriste priliku neizborne godine da pokažu konkretan napredak u sprovođenju ključnih reformskih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Evropske komisije, podvlačeći, posebno izbornu / ustavnu reformu i unapređenje vladavine zakona“.

“Pozvao je članove Predsedništva da međusobno stupaju u dijalog i neguju okruženje koje pogoduje jedinstvu, konsenzusu i konstruktivnom angažmanu u interesu građana Bosne i Hercegovine, smanjenjem političke napetosti i promocijom pomirenja”, navodi se u izjavi.

Članovi Predsedništva zahvalili su visokom predstavniku na partnerstvu i aktivnoj ulozi u reformskim procesima. Izrazili su posvećenost razvoju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i podršku regionalnim inicijativama zemlje u skladu sa principima primenjenim u EU.

Članovi Predsedništva Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić pozdravili su Borelovu informaciju da će zapadni Balkan biti među glavnim pitanjima o kojima će se raspravljati na predstojećoj sednici Saveta ministara spoljnih poslova zakazanoj za 10. maj u Briselu.

Dodik je nakon sastanka rekao da je Borrella obavestio o svom stavu da je, ako u nekom vremenskom periodu nije moguće postići dogovor unutar BiH o tome kako ići dalje, normalnije očekivati “mirno raspuštanje”.

“To sam rekao i samom komesaru. Pošto je iskreno pozvao na razgovor, iskreno sam mu rekao da je nemoguće očekivati da Srbi podrže priznavanje Kosmeta kao nezavisne države a ostave Republiku Srpsku da se mrcvari u BiH, kako oni misle i kako žele“, naglasio je Dodik.

Prema Dodikovim rečima, potrebno je naći ravnotežu između toga, jer dve gotovo identične situacije ne mogu imati dva različita rešenja.

Ako je Kosovo nezavisno, rekao je Dodik, zašto onda Republika Srpska ne može biti nezavisna i po kom principu.

„Ovakav stav izazvao je reakciju ostala dva člana Predsedništva, a Željko Komšić je napustio sastanak nakon moje tvrdnje da je bilo nezgodno da Predsedništvo vodi te razgovore jer imamo Komšića kojeg drugi predstavnici hrvatskog naroda ne smatraju legitimnim“, rekao je Dodik.