BiH: Bošnjačke stranke neće učestvovati na ponovljenim izborima u Srebrenici

BiH: Bošnjačke stranke neće učestvovati na ponovljenim izborima u Srebrenici

Bošnjačke stranke u Srebrenici odlučile su da bojkotuju predstojeće ponovljene izbore u ovoj opštini.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) odlučila je da poništi izborne rezultate izbora od 15. novembra za 26 od 28 biračkih mjesta u Srebrenici zbog brojnih nepravilnosti u vezi sa procesom glasanja i utvrdila da je ljudima bez važećih dokumenata iz BiH bilo dozvoljeno da glasaju.

Ova institucija je odredila datum ponovljenih izbora za 21. februar.

Kandidat bošnjačkih stranaka za gradonačelnika Srebrenice Alija Tabaković rekao je medijima da je odluka o bojkotu konačna i da će Inicijativa ‘Moja adresa: Srebrenica’ pozvati birače da ne izlaze na birališta.

Međutim, inicijativa ‘Moja adresa: Srebrenica’ rekla je da izborna vlast nije učinila dovoljno i da je takođe trebalo da poništi glasačke listiće za lokalne izbore u Srebrenici.

Zbog toga je koalicija odlučila da bojkotuje predstojeće izbore.

„Pozvaćemo naše glasače da ne izlaze na birališta. To je naša poruka – da ne prihvatamo ono što je uradila Centralna izborna komisija, da nam je oduzela 800 glasačkih listića u samom startu“, rekla je Tabaković.

Kandidati koalicije i dalje će se kandidovati na izborima i ako budu izabrani, neće prihvatiti mandate, rekao je on, objašnjavajući da će grad dobiti jednonacionalnu skupštinu i srpskog gradonačelnika.

„Naša je bitka da pokažemo da više ne možemo tolerisati nepravdu, da se ne možemo nositi sa diskriminatorskim sistemom RS-a i Srbije, i na kraju sa lošim odlukama CIK-a“, rekao je Tabaković.

Dodao je da je CIK na izborima u novembru 2020. godine odbio 800 od 1.600 glasova Bošnjaka u inostranstvu jer su stigli prekasno. Međutim, problem je bio u tome što glasački materijali nisu na vreme stigli do bosanskih državljana u inostranstvu, objasnio je on.

Zbog toga bi trebalo ponoviti i glasanje putem pošte, rekao je on.

„Glasovi nisu stigli na vreme zbog greške dela CIK-a, jer su kasnili sa slanjem materijala. Njihova obaveza da to okončaju bila je 45 dana pre izbora. Prva tura kasnila je pet dana, druga 20, treća 35 dana. Trebali su sve to poslati 1. oktobra“, rekao je.

Tabaković je naglasio da je tih 800 glasova moglo da odluči o izborima.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je u utorak da ne veruje da će koalicija zaista bojkotovati predstojeće ponovljene izbore u ovom gradu.

“Bojim se da je ovo neki novi trik da srpske stranke zaspu”, rekao je Višković, nagađajući da bi namera mogla biti da bošnjačka koalicija iznenada pozove svoje pristalice da glasaju u nekom trenutku kako bi postigle pobedu.

„Mi ćemo koristiti svoje biračko pravo. Ponovo pozivam sve građane da 21. izađu na birališta. Nećemo previše reagovati na njihov navodni bojkot, kao da se to uopšte ne dešava“, rekao je on, tvrdeći da je koalicija shvatila da ima problem kada CIK nije odlučila da ponovi izbore za glasače u inostranstvu.

To je sprečilo koaliciju da organizuje izbornu prevaru, naglasio je on.