BiH: Bošnjački lideri podržavaju “pravo Azerbejdžana da brani svoj teritorijalni integritet”

BiH: Bošnjački lideri podržavaju “pravo Azerbejdžana da brani svoj teritorijalni integritet”

Lider najveće bošnjačke stranke u BiH, Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović, rekao je u ponedeljak da “scene iz Azerbejdžana podsećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine i ova zemlja ima puno pravo da brani svoj teritorijalni integritet nakon artiljerijskih napada armenskih snaga“.

“Duboko smo zabrinuti situacijom u Azerbejdžanu posle artiljerijskih napada armenskih snaga. Prema međunarodnom pravu, region Nagorno-Karabah pripada teritoriji Azerbejdžana, a objava rata od strane Armenije predstavlja još jednu vojnu agresiju koja ne sme biti tolerisana, posebno jer je meta armenskih napada bilo civilno stanovništvo”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da ga prizori iz Azerbejdžana u svakom pogledu podsećaju na iskustvo Bosne i Hercegovine kada je zemlja “takođe bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji s ciljem proterivanja stanovništva i fragmentacije njene teritorije”.

Izetbegović je naglasio da Azerbejdžan ima „svako pravo da brani svoj teritorijalni integritet, kao i obavezu da ne dozvoli ponavljanje masovnih zločina nad svojim civilnim stanovništvom koje su počinile armenske snage tokom 1990-ih kada su brojne izbeglice proterane i kasnije sprečene da se vrate u svoje domove“.

Naglasio je da su institucije međunarodne zajednice, pre svega OEBS, dužne da reaguju na osnovu rezolucija Saveta bezbednosti UN kojima je jasno naloženo povlačenje okupatorskih armenskih snaga sa teritorije Azerbejdžana.

“Svako podsticanje nelegalnih akcija Armenije kroz neodlučni ili neutralni stav međunarodne zajednice ide u prilog daljoj eskalaciji sukoba. Zbog toga je važno pružiti preciznu i odlučnu podršku azerbejdžanskim vlastima po ovom pitanju”, rekao je on.

Njegov stranački kolega, predsedavajući Predsedništva BiH, Šefik Džaferović, podelio je ovu podršku Azerbejdžanu u pismu predsedniku Ilhamu Alijevu. Izrazio je nadu da će oružani sukobi koji predstavljaju pretnju miru u čitavom regionu prestati što je pre moguće i da će se postići mirno rešenje u skladu sa rezolucijama Saveta bezbednosti UN.