BiH: Brčko Distrikt je primjer dobrog upravljanja i zajedničkog napora, kaže supervisor Scanlan

BiH: Brčko Distrikt je primjer dobrog upravljanja i zajedničkog napora, kaže supervisor Scanlan

Od 7. maja u Brčkom nema aktivnih slučajeva COVID-19. Ovo je odlična vest i potvrda da se velike stvari mogu postići kada se zajednica udruži radi zajedničkog cilja, izjavio je prvi zamenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan.

To je takođe i priznanje za izvanredan posao koji su obavile institucije Distrikta, policija, inspektorat, Crveni krst, volonteri i nevladine organizacije koje su neumorno radile na suzbijanju širenja virusa.

“Brčko sada ulazi u novu fazu. Pandemija nije završena, ali ćemo se korak po korak vraćati normalnom životu. Međutim, to znači i dalje strogo pridržavanje instrukcija i mera koje donose nadležni. Istovremeno, institucije i preduzeća moraju učiniti sve što je u njihovoj moći da osiguraju zdravlje i bezbednost svojih uposlenika, kao i klijenata kojima pružaju usluge. Svi moraju raditi zajedno, a saradnja koju smo videli poslednjih meseci – koja služi za primjer drugima – sada mora biti nastavljena snažnije nego ikada,” rekao je Scanlan.

Supervizor je u ponedeljak održao sastanak putem video-linka sa gradonačelnikom i dogradonačelnikom Brčkog, Sinišom Milićem i Antom Domićem te predsedavajućim i dopredsjedavajućim Skupštine Distrikta, Esedom Kadrićem i Ivom Filipovićem. Razgovarali su o dosadašnjem napretku u reformama te mogućim koracima kako bi se na siguran način fokus Distrikta ponovo usmerio na inicijative iz oblasti dobre uprave, razvoja infrastrukture te rasta privatnog sektora.

Supervizor je pohvalio mere na ublažavanju ekonomskih posledica COVID-19, te napredak postignut u maju kako bi se ovog leta mogao doneti zakon o finansiranju udruženja i fondacija i uspostaviti registar primanja zaposlenih u javnom sektoru. Takođe se nastavljaju aktivnosti na pripremnim koracima kako bi modernizacija Luke i rekonstrukcija mosta Brčko-Gunja mogli početi krajem leta ili početkom jeseni, u potpunosti poštujući epidemiološke bezbednosne smernice i uslove na terenu.

“Ovi rokovi predviđaju opipljive rezultate pre izbora, čime bi se stvorili uslovi za izbornu kampanju zasnovanu na konkretnim pitanjima, te otvorio put za daljni napredak nakon izbora. Kao i uvek, međunarodna zajednica je spremna da pomogne i podrži iskrene reforme koje za cilj imaju dobrobit cele zajednice,” zaključio je supervizor.