BiH: Broj ilegalnih migranata smanjen ali je Balkanska ruta još aktivna

BiH: Broj ilegalnih migranata smanjen ali je Balkanska ruta još aktivna

Vlasti Bosne i Hercegovine 30. oktobra saopštile su da je zemlja do sada ove godine registrovala 13.683 dolazaka ilegalnih migranata, gotovo polovinu od 25.000 dolazaka koje je ova balkanska zemlja prijavila 2019. godine.

Prema podacima koje su dostavile humanitarne organizacije, prijavljenih 6.377 migranata trenutno je smešteno u centrima oko Sarajeva i u Unsko-sanskom kantonu (Bihać).

Lokalne vlasti pokušavaju da smanje pritisak na urbane centre, posebno na severozapadu zemlje: kamp ” Bira ” zatvoren je u centru Bihaća, a drugi kamp će biti zatvoren u Velikoj Kladuši.

Migranti će biti prebačeni u selo ”Lipa”, udaljeno oko 20 kilometara, iako je objekat šatorski kamp i zbog toga neprimeren za zimske mesece.

Migranti koji su stigli u BiH uglavnom su iz Pakistana, Avganistana i Maroka.

Sarajevo navodno razgovara s Islamabadom o sporazumu o readmisiji za deportaciju hiljada pakistanskih migranata.

Iako broj neregularnih ulazaka u BiH ove godine opada, očigledno je da je veliki broj njih uspešno prešao granicu između BiH i Hrvatske. To u stvari znači da stranci bez dokumenata nastavljaju da stižu do Italije balkanskom rutom.

Vlasti Italije su 31. oktobra rekle da su zaustavile kombi sa 17 migranata bez dokumenata iz Pakistana.

Kombi su prošle nedelje zaustavili tršćanski granični policajci i službenici bezbednosti iz Muggia na italijansko-slovenačkom prelazu Ospo-Noghere nakon što ga je preko granice pratila slovenačka policija.

Dvoje beloruskih državljana sedelo je u prednjem delu kombija. Uhapšeni su pod optužbom za pomaganje i podržavanje ilegalne imigracije.

U drugoj operaciji koju su policija Trsta i Muggia izvele na severoistoku regije Friuli Venezia Giulia, praćen je automobil koji je vozio velikom brzinom u predelu San Dorligo Della Valle u pravcu Trsta.

Kada su zaustavili vozilo, policajci su u automobilu i gepeku pronašli šest migranata. Petorica su bili državljani Pakistana, a jedan iz Avganistana.

Dvojica osumnjičenih krijumčara, obojica državljani Pakistana, nisu imali vozačku dozvolu. Uhapšeni su pod sumnjom pomaganja i podržavanja ilegalne imigracije. Istražitelji su rekli da su dvojica osumnjičenih krijumčara nameravali da migrante dovedu na lokaciju u blizini Udina.