BiH: Broj podignutih optužnica u slučajevima korupcije smanjen za pola

BiH: Broj podignutih optužnica u slučajevima korupcije smanjen za pola

U 2020. godini u Bosni i Hercegovini je skoro prepolovljen broj optužnica za korupciju, a broj presuda smanjen je za 30 posto, pokazuju podaci koje je Transparency International u BiH objavio na interaktivnoj karti procesuiranja korupcije.

Kako su naveli u saopštenju, već poražavajuća statistika borbe protiv korupcije dodatno se pogoršala u godini pandemije, a obrađeni su uglavnom sitni slučajevi korupcije.

To se ilustruje, kažu, činjenicom da je čak 66,6 posto osuđujućih presuda o korupciji završeno uslovnim osudama, suđeno je nižim zvaničnicima u javnom i privatnom sektoru, a najveći korupcioni skandali opet su ostali neobrađeni.

Zabrinjavajuće je i to što se pokretanje istraga i „formiranje predmeta“ u tužilaštvima sve više koriste kao sredstvo diskreditacije političkih protivnika.

U celom tužilačkom sistemu samo je Tužilaštvo BiH povećalo broj podignutih optužnica i izrečenih presuda, što nije bilo teško jer su u 2019. godini imali samo četiri optužnice i jednu pravosnažnu presudu gde su optuženi oslobođeni.

Godine 2020. podigli su 11 optužnica, a u njihovim predmetima donesene su samo četiri pravosnažne presude, od kojih su tri okončane zatvorskom kaznom. Prema onome što su javno objavili, najzvučnije su dve presude carinicima koji su primili mito na graničnom prelazu Gradiška i osuđeni na po godinu dana zatvora.

Ostala tužilaštva u velikoj meri ispravljaju ove poražavajuće statistike procesuirajući sitnu ili srednju korupciju, pa je Posebno odelenje za borbu protiv korupcije, organizovanih i teških oblika privrednog kriminala u Republici Srpskoj, koji bi trebao procesuirati najveće slučajeve korupcije, podiglo samo šest optužnica prošle godine.

Prema onome što su objavili na veb stranici, jedan se odnosi na profesora na privatnom fakultetu koji je primio mito, a jedan na inspektore iz Poreske uprave Republike Srpske koji su optuženi za isto krivično delo, saopšteno je iz Transparency International u BiH.

Kantonalni tužioci u Federaciji BiH smanjili su broj dignutih optužnica za više od 50 posto, a prema onome što su rekli javnosti, dobar deo njih odnosi se na krivična dela korupcije u privatnom sektoru.

Među predmetima koji bi se u celoj BiH mogli smatrati visokom korupcijom, prošle godine podignuta je optužnica protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića i njegovih saradnika u slučaju Respiratori, te bivšeg premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače koji je optužen za plaćanje partijskog računa sa 5.000 KM javnog novca.

Transparency napominje da zbog ukupne situacije poverenje građana u rad pravosudnih institucija opada, a od 2016. godine broj podnesenih krivičnih prijava se stalno smanjuje.