BiH: Caritas gradi novu kantinu za migrante u kampu Lipa

BiH: Caritas gradi novu kantinu za migrante u kampu Lipa

Katolička dobrotvorna organizacija Caritas Ambrosiana sa sedištem u Milanu objavila je da u Lipi, na severozapadu Bosne i Hercegovine, napreduju građevinski radovi na izgradnji nove menze za migrante u tom području.

Kantina se gradi zahvaljujući inicijativi za prikupljanje sredstava koju je ova organizacija promovisala u Italiji.

Nakon što je postignut sporazum sa lokalnim vlastima, počela je gradnja novog objekta čiju izgradnju finansiraju mnogi italijanski donator i koji ima za cilj poboljšanje životnih uslova za izbeglice i migrante u tom području.

Kantina će biti postavljena u zagrejanoj zateznoj strukturi koja može da primi do 600 ljudi. Operateri Crvenog krsta u Bihaću dostavljaće dva obroka dnevno, ručak i večeru. Tokom ostatka dana šator će ostati otvoren da ponudi migrantima toplo mesto za boravak.

Direktor Caritasa Ambrosiana Luciano Gualzetti zahvalio se donatorima na podršci u izgradnji objekta.

„Želimo da se zahvalimo mnogim donatorima koji su podržali ovu ključnu inicijativu u ovako dramatičnom trenutku za ove ljude zarobljene u šumi zbog niza uzroka povezanih sa dramatičnom situacijom na balkanskoj ruti i poteškoćama u odnosima između lokalnih i nacionalnih vlasti,” rekao je on.

Građevinski radovi na konstrukciji započeli su krajem januara, zahvaljujući sporazumu koji su potpisale lokalne vlasti, javila je agencija ANSA.

Inicijativu su organizovali Caritas Ambrosiana, Caritas Italiana i IPSIA (Institut za inovacije za razvoj mira) za migrante na području Lipe.

Caritas je takođe distribuirao pomoć na početku vanredne situacije, kada je stotine migranata ostalo bez domova na niskim temperaturama nakon što je požar uništio privremeni kamp za hitne slučajeve u severozapadnoj Bosni i Hercegovini 23. decembra.

Temperature u tom području često padaju ispod nule sa čestim snežnim padavinama, navodi Caritas.

Samo deo od 900 izbeglica i migranata koji su nekada živeli u kampu Lipa pronašao je sklonište u novim šatorima koje su postavile Oružane snage BiH.

Stotine drugih žive u improvizovanim skloništima otkako je vatra uništila privremeni kamp. Životni uslovi su katastrofalni, bez tekuće vode i sa malo funkcionalnih hemijskih kupatila, saopštila je dobrotvorna organizacija.

Svakodnevno se prijavljuju mnogi slučajevi šuge, kao i hipotermija i bolesti izazvane izlaganjem temperaturama na tački smrzavanja.