BiH: Članovi Predsedništva BiH podeljeni oko “non-papera” ali jedinstveni da “rata ne sme da bude”

BiH: Članovi Predsedništva BiH podeljeni oko “non-papera” ali jedinstveni da “rata ne sme da bude”

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić komentarisao je danas “non-paper” koji je objavio slovenski portal necenzurirano.si, a koji navodno govori o prekrajanju granica na Zapadnom Balkanu, te rekao da koliko on vidi, po tom dokumentu – Bosna i Hercegovina ne bi opstala.

“Oni tu nude neku varijantu koja je nama bila ponuđena čak i pre nego je rat počeo, a i u ratu je nuđena. Dakle, opcija male državice bošnjačke – ili kako to oni kažu “muslimanske”. Taj papir, ta politika, sve to što rađa te ideje je na vlasti u pojedinim evropskim zemljama, i u dubini duše je motivirana antiislamizmom i antisemitizmom i to je pravo zlo o kojem treba da pričamo. Međutim, kako to kod nas ide, ove stvari nisu nove, pojavljivale su se i ranije, i sad kad je to buknulo u punom svetlu“, komentarisao je Komšić.

Istakao je i da je opasan ekstremni fašizam, koji je i nacionalizam, i koji je preuzeo vlast u pojedinim evropskim zemljama. “Naravno da je opasniji nego što je bio pre nego se dokopao svih instrumenata vlasti. Više ne možemo da govorimo o umerenoj kršćanskoj desnici, sad se suočavamo sa nečim što strašno podseća na onaj period Drugog svetskog rata i dešava se pod krovom te evropske kuće. Izgleda da su ti ‘evropski prijatelji’ vrlo brzo zaboravili istorijska iskustva i Hitlera“, istakao je član Predsedništva BiH.

Naveo je i da država lobira po tom pitanju i da je taj non-paper ako ništa, kako je rekao, napravio uzbunu o tome šta se sve dešava.

“Da okarakterišemo malo i hrvatski non-paper u tom kontekstu. Nije grub kao ovaj, ali u suštini traži jednu vrstu podele BiH zasnovane na etničkoj osnovi. Meni nije problem da kažem ali kad kažete takve stvari onda vas proglase huškačem, mnogi se nađu uvređenim, ali imaju saradnike i u Sarajevu među ljudima za koje ne biste na prvi pogled rekli da mogu to da rade. Zašto to rade je posebna priča”, kazao je Komšić.

Bošnjački član Predsedništva BiH, Šefik Džaferović rekao je da “ovo što se dešava, vodi BiH i kompletan region u rat”. Poručio je da to neće dozvoliti.

“Ovo što se dešava može se tumačiti na različite načine. Ovo je nešto što vodi BiH i kompletan region u rat. Mi nećemo dozvoliti ni po kakvu cenu da se atakuje na teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenitet BiH. Toga moraju biti svesni svi. Svi koji to rade, i BiH i region i Evropu uvlače u rat. To, mislim, nikome ne odgovara”, rekao je Džaferović.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH, Milorad Dodik, koji već godinama zagovara “miran raspad BiH” kaže da nije video takav dokument i da “ne znam da li ga ima ili nema”.

“Impresivna je galama koja se digla samo zato što je neko pomenuo priču o mirnom raspadu. Kao da je atomski raspad. Miran raspad treba da se stavi kao jedna od opcija koja treba da bude jedna od važnijih stvari o kojima će se raspravljati. A to da li će biti mirno ili će nešto biti nasilno ne zavisi od nas”, rekao je Dodik.

Istakao je da je i on protiv rata i da neće dozvoliti da srpski narod “razmišlja o tome ili vodi bilo kakav rat”.

“Ali ću uporan biti u tome da insistiram da BiH ne može, nema šanse da uspe, nema bazičnog dogovora o ničemu. BiH je sklepana kao realizacija njihove ideje o velikom liberalnom poretku u svetu i da se pokaže da narodi koji su ratovali mogu da se pomire. Nemam potrebe da se i sa kim mirim. Ne želim da budem zarobljenik pogrešnih koncepcija iz devedesetih i 25 godina nakon rata da ne smem da o tome govorim“.