BiH: Članovi Predsedništva BiH se sastali sa savetnicom predsednika Francuske

BiH: Članovi Predsedništva BiH se sastali sa savetnicom predsednika Francuske

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i član Predsedništva BiH Šefik Džaferović primili su u utorak Isabelle Dumont, diplomatsku savetnicu predsjednika Republike Francuske Emmanuela Macrona.

Članovi Predsedništva BiH su zahvalili narodu i Vladi Republike Francuske za dosadašnju podršku Bosni i Hercegovini u procesu EU integracija. Konstatovana je kontinuiranost političkih stavova Francuske prema BiH kao višeetničkoj, suverenoj državi demokratskog poretka, integrisanoj u stabilnoj regiji i Evropi.

“U tom kontekstu, Francuska u BiH provodi različite programe saradnje kako bi podržala Bosnu i Hercegovinu na njenom EU putu. Ta saradnja se, uz integrisani pristup, provodi u skladu sa četiri glavne oblasti: unutrašnja bezbednost, tehnička saradnja, uključujući upravljanje i visoko obrazovanje, te naučna saradnja, kultura i civilno društvo, uključujući promovisanje frankofonije i nastavak preuzimanja Acquisa,” navodi se u saopštenju Predsedništva BiH.

Savetnica Dumont je podsetila članove Predsedništva BiH da je Francuska na Samitu u Londonu 2018. godine odlučila proširiti mandat Francuske razvojne agencije (AFD) u Bosni i Hercegovini, koja bi bila nadležna za finansijska ulaganja u značajne projekte u Bosni i Hercegovini narednih godina; posebno na polju regionalne integracije, okoliša i klime, inovacije i digitalne ekonomije.

Na sastanku je zaključeno da u narednom periodu treba jačati politički dijalog razmenom poseta zvaničnika dve zemlje. Tom prilikom, članovi Predsedništva BiH su ponovili poziv predsedniku Republike Francuske Emmanuelu Macronu da poseti Bosnu i Hercegovinu.

Sastanku je prisustvovala i ambasadorka Republike Francuske u Bosni i Hercegovini Christine Toudic, te šef Misije pri Direkciji za kontinentalnu Evropu Ministarstva za Evropu i vanjske poslove Republike Francuske Guillaume Rousson.

U ime člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, sastanku su prisustvovali savetnici u Kabinetu Slaven Kovačević i Davor Vuletić.