BiH: Članovi Predsedništva BiH se u Briselu sastali sa liderima EU

BiH: Članovi Predsedništva BiH se u Briselu sastali sa liderima EU

Iako su u Brisel otputovali u dva odvojena aviona (Šefik Džeferović i Željko Komšić u jednom a Milorad Dodik u drugom) te došli u situaciju da Dodik EU zvaničnike raspoređuje po protokolu, članovi Predsedništva BiH su, kako se navodi u saopštenju, “nastupili sa jedinstvenim stavovima i bez ikakvih međusobnih nesuglasica”.

Predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović kazao je nakon sa liderima Evropske Unije u Briselu da su imali vrlo korisne sastanke. Dodao je da imaju “dobre vesti” za BiH.

“Iduće sedmice će biti objavljena dva izveštaja, od kojih se jedan tiče proširenja EU, a drugi paketa podrške za Zapadni Balkan. Kada je u pitanju proširenje EU, danas je na svim sastancima rečeno da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta EU i da treba da predano nastavi rad na ispunjavanju svih obaveza iz tih prioriteta. Ukoliko to bude tako, onda možemo očekivati kandidatski status u toku 2021. godine,” rekao je Džaferović.

Kada je u pitanju paket ekonomske podrške za Zapadni Balkan koji će biti predstavljen iduće sedmice, Džaferović je rekao da bi on trebao značajno da podrži infrastrukturu, energetiku i ekološki razvoj cijelog regiona Zapadnog Balkana.

Na sastanacima se razgovaralo i o ilegalnim migracijama pri čemu je EU obećala punu podršku BiH da se što uspešnije nosi sa tim problemom.

“EU je pripremila novi plan migracija koji je trenutno na diskusiji učlanica. On će pomoći da se smanji broj ilegalnih migranata u BiH”, istakao je Džaferović.

Po pitanju regionalnih integracija, jasno je rečeno da je “mini Schengen” implementacije četiri slobode i nešto što će biti standardizovano u skladu sa pravilima EU. Da to nije zamena za članstvo u EU nego priprema za to.

U svojoj izjavi Milorad Dodik, član Predsedništva Republike Srpske, rekao je da su i sastanci i dan bili dobri.

Potvrdio je informaciju o prepoznatom napretku koji je BiH postigla na putu ka EU i da je moguće da će zemlja već naredne godine dobiti status kandidata.

“To bi značio jedan novi tempo za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Dodik, dodajući da ga u potpunosti podržava.

Takođe je izrazio podršku inicijativi „mini-Schengen“, dodajući da će ova tema biti jedna od glavnih tokom predstojećeg samita EU-zapadni Balkan zakazanog za 10. novembar.

Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić sastali su se u Briselu sa komesarom za proširenje i susedstvo EU Oliverom Varhelyijem, predsednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem i visokim predstavnikom EU Josepom Borrellom, kako bi razgovarali o napretku Bosne na putu zemlje ka članstvu u EU.

Članovi Predsedništva pozvali su Josepha Borrella, visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbednosnu politiku, na obeležavanje 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma, što je on i prihvatio.