BiH: COVID-19 otkazuje manifestacije

BiH: COVID-19 otkazuje manifestacije

Zbog koronavirusa, mnoge tradicionalne manifestacije u Bosni i Hercegovini već su otkazane ili odgođene za iduću godinu. Nekoliko tradicionalnih festivala u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru, na planinama Tjentište i Kozara neće se održati ove godine. Poslednje u nizu odgađanja je druga Parada ponosa BiH, ali, kako su organizatori rekli u četvrtak, ona će biti održana čim epidemiološka situacija u zemlji postane povoljnija.

„Odlažemo drugu paradu ponosa BiH, kao masovni javni protest za ljudska prava, za vreme kada će epidemiološka situacija u zemlji biti povoljnija, a mi ćemo blagovremeno informisati širu javnost o novom datumu“, kažu organizatori u saopštenju.

Dodali su da je važno naglasiti da su kao aktivisti „svesni činjenice da je tokom pandemije represija na slobodu javnog okupljanja postala sve izraženija. Stoga, u znak solidarnosti sa svim grupama koje su sprečene da ostvare pravo na slobodu okupljanja, u narednom periodu ćemo organizovati javne tematske rasprave koje će osporiti i dekonstruisati pitanje prava i slobode okupljanja”.

Zbog važnosti borbe i ugrožavanja prava i svakodnevnog života LGBTIQ osoba koje su nerazdvojni deo bosanskohercegovačkog društva, Ponos će se i dalje obeležavati 23. avgusta, ali kroz različite aktivnosti, o kojima su organizatori rekli da će obavestiti i javnost.

Ranije je jedan od najpoznatijih i najvažnijih festivala – Sarajevo Film Festival – takođe objavio da neće biti javnih projekcija i da će SFF u potpunosti biti održan na internetu.

“Gledaoci iz cele Bosne i Hercegovine i regije moći će na internet platformi ondemand.sff.ba gledati filmske programe Sarajevo Film Festivala. Kroz ovu platformu gledaoci će imati pristup i pratećim programima, poput predavanja i intervjua sa autorima”, saopštila je Direkcija.

Odluka je donesena na osnovu uputstava i informacija Službe civilne zaštite Kantona Sarajevo, Vlade Kantona Sarajevo i kriznog štaba Ministarstva zdravlja FBiH od 4. avgusta, koje uključuju „preporuke stanovništvu u Federaciji BiH BiH izbegava javna okupljanja i ograniči kretanje“.

Na ovaj način Sarajevo Film Festival potvrđuje odgovornost i obavezu prema zajednici u kojoj djeluje, navodi se u saopštenju.

Festival koji će trajati od 14. do 21. avgusta biće otvoren svetskom premijerom filma Pierra Žalice “Fokusiraj se, baba” na ondemand.sff.ba.