BiH: Crnogorski premijer boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti

BiH: Crnogorski premijer boravi u dvodnevnoj zvaničnoj poseti

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da je sa premijerom Crne Gore Zdravkom Krivokapićem razgovarao o bilateralnim odnosima, regionalnoj saradnji, evropskom putu BiH i Crne Gore i borbi protiv epidemije COVID-19.

Na konferenciji za novinare Tegeltija je rekao da je danas potvrđeno rešenje pitanja putarine na dionici Trebinje-Herceg Novi.

“Naši odnosi su prijateljski i bez bilo kakvih otvorenih ili kontroverznih pitanja. To ne postoji sa Crnom Gorom, jer BiH i Crna Gora nemaju problem ni sa granicom”, rekao je Tegeltija nakon sastanka sa Krivokapićem i delegacija Saveta ministara i Vlade Crne Gore.

Izjavio je da je ekonomija prioritet i istakao da je epidemiološka situacija negativno uticala na spoljnotrgovinsku razmenu dve zemlje.

Tegeltija je najavio da će se raditi na olakšavanju prelaska granice između BiH i Crne Gore, što je u interesu građana i privrednih subjekata ove dve susedne države.

“Povezivanje Sarajeva i Podgorice, posebno na relaciji Foča-Šćepan Polje, naš je prioritet”, naglasio je Tegeltija.

Krivokapić je prokomentarisao nedavnu polemiku oko izjava crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića, koji je u martu rekao da je spreman da prizna da je u Srebrenici počinjen genocid „kada se to nedvosmisleno dokaže“.

„Zbog Srebrenice sam započeo postupak razrešenja ministra, iako sam znao da bi to mogao biti pokušaj rušenja vlade, sporazum koji sam potpisao važniji mi je od toga koliko će vlada trajati“, rekao je crnogorski premijer.

Napomenuo je da je crnogorski parlament 2009. godine usvojio deklaraciju kojom je prihvatio rezoluciju parlamenta EU o Srebrenici.

Krivokapić je rekao da je „najgora stvar koja se događa na ovom području to što se žrtve, koje su nezamenljive za njihove porodice, danas koriste u političke svrhe“.

Krivokapić se u Sarajevu takođe sastao sa članovima Predsedništva BiH i drugim zvaničnicima. Sutra, drugog dana zvanične posete BiH, premijer Crne Gore posetiće Banjaluku kako bi se sastao sa zvaničnicima Republike Srpske.