BiH delegacija posetila štab NATO u Briselu

BiH delegacija posetila štab NATO u Briselu

Visoka delegacija BiH predvođena zamenicom predsedavajućeg Saveta ministara i ministarkom spoljnih poslova Biserom Turković i ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem bila je u radnoj poseti sedištu NATO-a u Briselu, gde su učestvovali na na sastancima u formatima najvišeg nivoa.

U fokusu razgovora, tokom sastanaka, bilo je intenziviranje saradnje s NATO-om, te implementacija Programa reformi BiH.

-“Poseta sedištu NATO započela je radnim doručkom u formatu Severnoatlantskog Saveta i delegacije BiH. Na tom sastanku bili su stalni predstavnici ili šefovi misija država – članica NATO-a, koji predstavljaju najviše političko tijelo NATO-a,” navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane BiH.

Domaćin tog događaja bio je stalni predstavnik Mađarske pri NATO-u Zoltan Nagy.

Aktivnosti delegacije MO BiH nastavljene su u Misiji BiH pri NATO, gde je ministar Podžić sa saradnicima imao radni sastanak sa pripadnicima Vojnog dela Misije BiH, tokom kojega je izvršena priprema za popodnevni sastanak NATO odbora zamenika stalnih predstavnika ili šefova misija, te informisanje brigadira dr. Jasmina Čajića o najvažnijim aktivnostima Vojnog dela Misije BiH pri NATO.

Radna poseta delegacije BiH nastavljena je učešćem na sastanku NATO odbora zamenika stalnih predstavnika ili šefova misija. Tokom sastanka ministarka spoljnih poslova Turković fokusirala se na političke aspekte Programa reformi BiH, dok je ministar obrane BiH Podžić u izlaganju naglasio najvažnija pitanja iz oblasti odbrane u kontekstu implementacije Pregleda odbrane, kao i Plana modernizacije OS BiH kao njegovog najznačajnijeg segmenta.

U izlaganjima predstavnika savezničkih država, tokom sastanaka, naglašeno je da su saveznici prepoznali značaj reformskih procesa u BiH, kao i napore koje čine institucije BiH, naročito u pogledu implementacije Programa reformi BiH i u tom kontekstu su iskazali podršku i ponudili pomoć.

Radna poseta je završena u kasnim popodnevnim časovima sastankom sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, koji predstavlja najviši nivo zvaničnika NATO sa kojim se susrela delegacija BiH.

“Ceneći interes koji su tokom sastanaka pokazali predstavnici savezničkih država, kao i činjenicu da je NATO u poslednjih nekoliko dana otkazao određeni broj događaja u svrhu preventivnih mera zbog situacije uzrokovane širenjem koronavirusa, a  pri tome zadržavajući sastanke u formatu NATO – BiH, sve to na svojevrstan način ukazuje na značaj i važnost tih sastanaka, kao i opredeljenost NATO-a za pružanje podrške BiH i intenziviranje saradnje NATO – BiH u svim aspektima,” saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Pored ministra odbrane Podžića, u sastavu delegacije bili su, u ime  MO i OS BiH, i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef Vojnog dela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, šef  Kancelarije ministra odbrane BiH Kemal Korjenić i zamenik šefa Vojnog dela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković.