BiH: Delegacija Republike Srpske sastala se u Beogradu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Lavrovim

BiH: Delegacija Republike Srpske sastala se u Beogradu sa ruskim ministrom spoljnih poslova Lavrovim

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik ocenio je da je večerašnji sastanak delegacije Republike Srpske sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejom Lavrovim u Beogradu bio uspešan, te naveo da će o temama o kojima je večeras bilo reči takođe razgovarati i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kada bude posetio Moskvu, sledeće sedmice.

Dodik je nakon sastanka u Beogradu izrazio zahvalnost Lavrovu za vreme koje je izdvojio za razgovor sa delegacijom iz Republike Srpske (RS), te naglasio da večerašnji sastanak pokazuje “saradnju kontinuiteta” koja se ostvaruje na najvišem nivou zvaničnika RS i Ruske Federacije.

“Sve što smo kreirali kao naš put saradnje se ostvaruje. Želim da izrazim visok stepen zahvalnosti Rusiji za svu pomoć tokom epidemije virusa korona, a prije svega za političku osjetljivost i nepropuštanja prilike da zaštite istinu što se tiče razvoja situacije ovdje, na Balkanu, pogotovo što se tiče pitanja od važnosti za srpski narod u Savetu bezbednosti UN”, rekao je Dodik novinarima.

On je podsetio da Rusija u Savetu bezbednosti UN u kontinuitetu na neki način osporava ono što govori visoki predstavnik u BiH, koji daje “lažne informacije o stanju u BiH”, te da je zbog takvog stava Rusije pozicija Republike Srpske mnogo povoljnija.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa Lavrovim potvrđena je privrženost Dejtonskom mirovnom sporazumu.

On je dodao da je Rusija na strani međunarodnog prava i svih sporazuma koji su bili osnova za rešavanje konflikata na ovim prostorima.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što će biti nastavljeni projekti izgradnje gasovoda, koji je za RS važan ekonomski projekat.

On je naglasio da je danas potvrđeno da će biti nastavljeni i politički, kulturni i drugi oblici saradnje Republike Srpske i Rusije.

“Ovo je bila dobra prilika da nakon epidemije virusa korona rehabilitujemo naša uverenja o tome da na ruskoj strani imamo velikog prijatelja, ljude koji razumeju situaciju i ponašaju se tako da ne žele drugima da naprave štetu”, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da su Lavrova danas upoznali o novim detaljima, o radu Ustavnog suda BiH, koji skrnavi ustavni sistem na čudan način da donosi odluke mimo Ustava, a da Zapad traži da se poštuju te odluke, koje su u pravilu protiv srpskog naroda.