BiH: Delegacije HDZ-a BiH i SNSD-a sastale su se u Banjaluci na temu izborne reforme

BiH: Delegacije HDZ-a BiH i SNSD-a sastale su se u Banjaluci na temu izborne reforme

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas u Banjaluci da su politički odnosi u BiH složeni, te da je neophodno ojačati saradnju između SNSD-a i HDZ-a na parlamentarnom nivou, kao i u Domu naroda BiH.

“Cilj je imati manje problema u diskusijama, imati usaglašen stav i da sve oko čega se dogovorimo može proći kroz procedure Doma naroda i parlamenta”, rekao je Čović nakon sastanka delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a .

Lideri glavnih hrvatskih i srpskih političkih partija Dragan Čović i Milorad Dodik rekli su da je brisanje kategorije ‘konstitutivni narodi’ iz Ustava BiH neprihvatljivo, a trenutna CEntralna iizborna komisija BiH nelegitimna i nesposobna da radi u skladu sa potrebama izbora u BiH.

“Potvrdili smo da su naši stavovi o vitalnim pitanjima BiH usklađeni, a fokusirali smo se i na pitanje našeg evropskog puta koje je povezano sa svim onim prioritetima o kojima smo ranije govorili, od kojih je najvažniji Izborni zakon BiH”, rekao je lider HDZ BiH Dragan Čović.

„Imali smo ove razgovore u Sarajevu i Federaciji BiH (FBiH) i prepustili joj da se dogovori o konstitutivnosti naroda u BiH, tako da se može poštovati legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda. Legitimni predstavnici hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda širom struktura FBiH i za Dom naroda i za Predsedništvo trebali bi omogućiti upravo to. Ovo je šansa za sve nas jer je ovo neizborna godina. Naravno, sve ovo može biti praćeno reformama koje su u toku već duže vreme“, rekao je Čović.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je da njihove dve stranke neprekidno sarađuju i da nisu protiv saradnje sa drugim, pre svega bošnjačkim strankama.

“Postoje pitanja oko kojih se ne slažemo, poput NATO-a, ali poštujemo mišljenja jedni drugih”, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ključna tema sastanka u ponedjeljak bila je izborna reforma koja u BiH traje više od 10 godina.

“Smatramo da ne bismo trebali očekivati bilo kakvu reformu Izbornog zakona ako ne bude reforme izbora za članove Predsedništva BiH iz Federacije BiH i delegata u Domu naroda”, rekao je.

Kada su u pitanju izbori za Predsedništvo BiH, Dodik smatra da jedan od tri člana mora definitivno biti izabran iz Republike Srpske.

„Ne možemo prihvatiti da se pojam konstitutivnosti naroda briše iz Ustava. Smatramo da bi trebalo da ostane tamo, da je to zalog za izgradnju BiH na osnovu konstitutivnosti naroda i da samo na osnovu tog koncepta BiH može funkcionisati“, istakao je.

Dodik je takođe bio protiv spajanja Opštih i Lokalnih izbora kako bi građani mogli izraziti izbornu volju u vezi sa vladajućim strankama svake dve, umesto četiri godine.