BiH: Delegati Doma naroda BiH odbili nekoliko zakona o štednji

BiH: Delegati Doma naroda BiH odbili nekoliko zakona o štednji

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu na današnjoj sednici usvojili Predlog zakona o vanrednim merama štednje u institucijama usled pandemije novog koronavirusa.

Tim zakonskim predlogom predviđeno je da se u institucijama BiH zabrani korištenje sredstava za reprezentacije do kraja ove godine, da se ukine pravo na regres, jubilarne nagrade, te naknade za obrazovanje i stručno usavršavanje.

Predlog zakona podrazumeva i da se svim zvaničnicima i zamenicima do kraja 2020. godine ukine stimulacija, topli obrok, naknada za prekovremeni rad, noćni rad i rad u vreme praznika, kao i naknada za odvojeni život, službeno putovanje, prevoz, te otpremnine za odlazak u penziju, javlja agencija FENA.

Delegati su, naime, prihvatili negativno mišljenje Ustavnopravne komisije na to zakonsko rešenje, kao i na Predlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH za borbu protiv pandemije, što znači da ni taj predlog nije prihvaćen.

Taj predlog zakona predviđao je da zvaničnici izdvajaju 20 posto od plate u posebni fond za borbu protiv koronavirusa.

Delegati su odbili i izmene Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač Predstavnički dom, a kojim je predviđeno ograničavanje visina otpremnine na 12 prosečnih plata u BiH. Time bi minimalni iznos otpremnine ostao kao i do sada 5.364 KM, ali bi se se maksimalni iznos otpremnine ograničio na 10.728 KM.

Nakon ovakvog ishoda, delegat Kluba Bošnjaka Denis Bećirović (Socijaldemokratska partija – SDP) kazao je da su sve mere štednje odbijene te je pozvao Savet ministara da na drugi način dostavi nove mere štednje na državnom nivou.

“Kako smete tako glasati, da li je moguće da u ovakvoj socijalno-ekonomskoj situaciji, u vreme pandemije i kada ljudi ostaju bez posla, odbijate sve predloge bilo kakvih mera. To ne samo da nije politički korektno, to nije moralno prema građanima,” smatra Bećirević.

Delegat Kluba Hrvata Marina Pendeš (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ) ocenila je da su u pitanju populistički zakoni te da nije jasno precizirano gde će sredstva biti usmerena.

Delegati nisu prihvatili ni zahtev Saveta ministara BiH za razmatranje Predloga zakona o privremenim merama u radu pravosudnih i drugih organa za vreme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.