BiH: DiCaprio pozvao vlasti Federacije BiH da zabrane male HE

BiH: DiCaprio pozvao vlasti Federacije BiH da zabrane male HE

Oskarovac Leonardo DiCaprio pozvao je u četvrtak vlasti Federacije BiH da usvoje Zakon o električnoj energiji kojim bi se trajno zabranila gradnja malih hidroelektrana.

Pismo je poslano Vladi i Parlamentu Federacije BiH, kao i ekološkoj aktivistkinji Maidi Bilal koja je osvojila nagradu Goldman za zaštitu okoline za sprečavanje izgradnje malih hidroelektrana.

„Čestitam hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine (BiH) na osvajanju prestižne nagrade Goldman za zaštitu životne sredine zbog neumorne borbe za spas svoje reke od malih hidroelektrana, koje su suočene sa napadima naoružane policije, zastrašivanjem i pravnim pretnjama. Ova velika pobeda dolazi kao rezultat globalne aktivističke kampanje za zabranu novih malih hidroelektrana u BiH. Nažalost, ove pobede nisu dovoljne da spasu neke od poslednjih 240 reka koje slobodno teku Evropom od ulaska u betonske cevi“, rekao je DiCaprio.

Maida Bilal iz BiH dobitnica je nagrade Goldman za zaštitu životne sredine za svoj angažman u radu sa grupom žena iz Kruščice koja je u decembru 2018. godine sprečila izdavanje dozvola za dvie brane na ovoj reci.

DiCaprio je izjavio da je sada presudno da Parlament FBiH usvoji Zakon o električnoj energiji, koji je na čekanju, trajno zabrani stotine planiranih malih hidroenergetskih projekata i revidira sve aktivne dozvole, od kojih su mnoge navodno izdate nezakonito.

“Globalna zajednica za zaštitu životne sredine poziva Dom naroda FBiH, na čelu sa Tomislavom Martinovićem, da odmah krene u akciju, predstavi zakon delegatima i sačuva dragocene bosanske reke”, rekao je DiCaprio, koji godinama deluje kao aktivista za zaštitu životne sredine.

Sličan apel uputio je u septembru prošle godine kada je podržao globalni apel Vladi FBiH da zabrani male HE.