BIH: Dodatna podrška EC za pomoć migrantima i izbeglicama

BIH: Dodatna podrška EC za pomoć migrantima i izbeglicama

Evropska komisija najavila je u sredu 4,5 miliona evra neposredne humanitarne pomoći za pomoć ugroženim izbeglicama i migrantima u Bosni i Hercegovini da im se obezbedi sveobuhvatna zdravstvena pomoć i bezbednost. Time humanitarna pomoć EU Bosni i Hercegovini u ove svrhe iznosi 10,3 miliona evra od 2018. godine.

Finansiranje je deo paketa podrške EU koji iznosi više od 3,3 milijarde evra, a koji se mobiliše zajedno sa Evropskom investicionom bankom za pomoć građanima na Zapadnom Balkanu. Ovaj ukupni paket ima za cilj da se pozabavi trenutnim zdravstvenim potrebama i humanitarnim posledicama pandemije koronavirusa, kao i pomoć društvenom i ekonomskom oporavku.

„Imamo posebnu odgovornost da u ovoj pandemiji pomognemo našim partnerima na Zapadnom Balkanu, jer njihova budućnost očigledno leži u Evropskoj uniji. EU mobiliše značajan finansijski paket, potvrđujući snažnu solidarnost. Zajedno ćemo prevazići ovu krizu i oporaviti se. I pored toga, nastavićemo da podržavamo region, uključujući i reforme potrebne na njihovom putu ka EU, jer će oporavak biti delotvoran samo ako zemlje nastave da ispunjavaju svoje obaveze”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leien.

Poverenik za upravljanje krizama Janez Lenarčič rekao je da EU nastavlja da podržava najugroženije izbeglice i migrante u Bosni i Hercegovini.

“Danas objavljujemo 4,5 miliona evra kako bismo pomogli zadovoljenju humanitarnih potreba koje su sada posebno velike zbog dugotrajne epidemije koronavirusa. Nećemo ostaviti naše komšije na Zapadnom Balkanu same.”

Kao rezultat epidemije koronavirusa, Zapadni Balkan je takođe aktivirao mehanizam Unije civilne zaštite (UCPM) i primio je pomoć država članica UCPM-a i zemalja učesnica isporukom opreme i repatrijacijom građana.

Najavljeni humanitarni finansijski paket podržaće izbeglice i migrante koji su smešteni u privremenim prihvatnim objektima koji finansiraju EU, kao i one koji spavaju na otvorenim u neadekvatnim uslovima. Takođe će pomoći stotinama dece bez pratnje koja su izložena značajnim bezbednosnim rizicima. Deo sredstava takođe će pomoći u rešavanju potreba koje proizilaze iz pandemije koronavirusa.

Od početka izbegličke krize, EU pomaže izbeglicama i migrantima kojima je potrebna pomoć u tranzitu kroz Zapadni Balkan. Nakon pojave nove migrantske rute koja vodi kroz Bosnu i Hercegovinu, EU je do sada dala 40,5 miliona eura za rešavanje izbegličke krize u zemlji.